Ogier nyerte a Mexikó Ralit Tanak és Evans előtt

Sebastian Ogier és Julien Ingrassia nyerte a Mexikó Ralit. Az erre az évre Citroenre váltó címvédő ezzel második versenyét nyeri idén. A második helyen Ott Tanak és Martin Jarveoja végezett, harmadik az Elfyn Evans – Martin Scott páros lett.

Sebastien Ogier nem sokat tartalékolt az utolsó napon sem Mexikóban. Az első két hosszú gyorsaságin második lett, a záró szakaszt pedig megnyerte, ezzel maximális ponttal zárta a versenyt. Ez rá is fért, hiszen a svédországi fiaskó után minden pontra szüksége van a bombaformában levő Ott Tanak ellenében, aki ráadásul továbbra is vezeti a bajnokságot. Az észt toyotás – ahogy azt vártuk – már a nap első gyorsaságiján megelőzte Elfyn Evanst, pedig a Ford pilóta kockáztatott és négy közepes abronccsal kezdte a napot, miközben Tanak a konzervatívabb utat követve négy kemény abronccsal indult neki a zárónapnak. Ezekkel a gumikkal is megnyerte a 19-es és 20-as gyorsaságit, de Ogierre nem volt veszélyes, mert a Power Stage előtt így is 24 másodperc előnye volt az élen álló citroenes párosnak.

A többiek sem kapaszkodtak nagyon, Neuvillenek nem volt miért sietnie, Meeke is reménytelen helyzetben volt a pocsék szombati napja után, így mindketten az utolsó szakaszra tartalékolták a gumikat. Latvala is ebben mesterkedett, de reggelre egy büntetésre ébredt, amit egy szombat esti szabálytalan szerelésért kapott, majd az utolsó előtti gyorsasági végén eltalát egy sziklát, úgy, hogy a hűtője is megsérült. A hűtőt megragasztották, majd elrohantak a közeli patakhoz vízért, és azzal pótolták az elfolyt vizet. Visszacsúsztak a hetedik helyre, de utána sem tudtak sietni, mert vigyázni kellett a sérült autóra, sőt késtek a Power Stageről, így a nyolcadik helyen zárták a versenyt. Így is megelőzték a másik két superralizó WRC-t. Sordo kilencedik, Mikkelsen a 11. lett, Lappi pedig a 14., de Sordo az utolsó gyorson még mentett két pontot.

A Power Stage nagy csatát hozott. Meeke nyomta ahogy tudta, de Ogier egy tizeddel megelőzte őt. A harmadik Mikkelsen is csak hat tizedes hátrányban volt. Ezt a tempót nem tudták tartani a többiek, Sordo majd öt másodpercet kapott, Lappi pedig egy tizeddel volt lassabb Sordonál. Evans 10 másodperces büntetést kapott késésért, így nem tudott harcba szállni az utolsó pontokért, Tanaknak pedig nem maradt már tartaléka a végére, ezért csak a hatodik lett.

A WRC2-ben Benito Guerra első győzelmét szerezte, ezzel kétéves álmát váltotta valóra. A második Marco Bulacia Wilkinson sem szégyenkezhet, 19 évesen ez remek eredmény, főleg úgy, hogy az utolsó gyorsaságin is defektet kaptak. A Vb Korzikán folytatódik, március végén.

A Mexikó Rali végeredménye:

1Sebastien Ogier, J.IngrassiaCitroen3h37m08.0s
2Ott Tanak, M.JarveojaToyota30.2s
3Elfyn Evans, S.MartinFord49.9s
4Thierry Neuville, N.GilsoulHyundai1m27.0s
5Kris Meeke, S.MarshallToyota6m06.2s
6Benito Guerra, J.ZapataSkoda15m35.5s
7Marco Bulacia Wilkinson, F.CretuSkoda18m51.5s
8Jari-Matti Latvala, M.AnttilaToyota18m55.9s
9Dani Sordo, C.del BarrioHyundai22m44.1s
10Ricardo Trivino, M.MartiSkoda30m13.8s

foto: TGR, Citroen, M-Sport, Hyundai