Új márkakupa a Rali2-ben

Új rali-márkakupa sorozat indul 2019-ben Magyarországon. A Kia Rally Cupban egyforma autókkal versenyezhetnek az indulók, hogy ne a technikán, hanem a versenyzők és a navigátorok valódi tudásán múljon, ki a jobb. A Kia Rally Cup – másodosztályban – az Eger Rallye-val rajtol el, március 29-e és 31-e között.

Az ötállomásos sorozat versenyhétvégéit egyforma Kia Picantókkal teljesítik az indulók. Az 1.2-es motorral felszerelt, elsőkerék meghajtású, 102 lóerős, 940 kilós, szériaközeli autók a sorozat promótere, Jobbágy Ákos szerint nagyon jól vezethetők.

Amikor megálmodtam ezt a sorozatot, az volt a legfőbb célom, hogy elérhető árú belépő kategóriát hozzunk létre azok számára, akik szeretnék kipróbálni magukat a raliban. Emellett az is motivált, hogy legyen egy sorozatunk, amiben valóban össze tudja mérni az ember a tudását a másik pároséval, hiszen a körülmények – vagyis az autók – teljesen egyformák” – mesélte a Kia Rally Cup jogtulajdonosa, Jobbágy Ákos.

A koreai gyártó korábban sosem szerepelt még élvonalbeli raliban. Vogel Adrienn, valamint navigátora Notheisz Ivett tavaly azonban megnyerte a magyar amatőr rali sprint bajnokságot Kia Picantójukkal az 1.6 alatti kategóriában. Tíz versenyen keresztül tesztelték az autót, melynek megbízhatóságához és terhelhetőségéhez már nem fér kétség. 

Legalább tízéves álom valósul meg azzal, hogy a Kia Motors Hungary belép a rali világába. Nagyjából 2008-2009 óta tervezzük, hogy ebben a hihetetlenül népszerű szakágban is megmutatjuk magunkat. Akkoriban a márka elismertsége jóval alacsonyabb volt, mint ma, ráadásul a gazdasági válság minden ezzel kapcsolatos tervünket elsöpörte” – emlékszik vissza a kezdetekre a Kia Motors Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Nagy Norbert. “Amikor megkezdtük a közös munkát Jobbágy Ákossal és Vogel Adriennel a Kia Picanto lengyel márkakupájában, örültünk, hogy van egy ilyen európai kezdeményezés, és még boldogabbak voltunk, amikor kiderült, hogy a raliban is megvalósulhat egy hasonló márkakupa.” Nagy Norbert a legfontosabbnak az tartja, hogy elérhető árú kategóriát hoznak létre, mellyel a fiatal tehetségek is lehetőséget kaphatnak a bemutatkozásra. Végre megvalósulhat a tíz évvel ezelőtti tervünk, ott lehetünk a raliban, egy olyan közegben, ahol a Kia még nem ismert. Ráadásul emberközeli, elérhető módon jelenünk meg, ami jó lehetőség arra, hogy még szélesebb körben tudjuk népszerűsíteni a márkát, és megmutathassuk az autóversenyzésben élőknek is, milyen komoly fejlődésen ment keresztül a Kia az elmúlt években.”

A sorozat idén négy autóval indul, két női és két férfi páros részvétele már biztos. “Visszatérve a célokhoz: azt is fontosnak tartom, hogy elvigyük a sorozatot a szurkolókhoz. A rali elképesztően népszerű Magyarországon, óriási hagyománya van a ralisportnak, ezért megérdemlik a szurkolók, hogy testközelből láthassák ezeket a terepen egyelőre talán kissé szokatlan autókat. Szeretnénk közelebb vinni a ralit azokhoz, akik érdeklődnek iránta, ezért minden helyszínen szeretettel várunk mindenkit, aki szeretné jobban megismerni az autót vagy a sorozatot” – tette hozzá Jobbágy Ákos.

A Kia Rally Cup 2019-es helyszínei:

március 29-31.: Eger Rallye

június 7-9.: Székesfehérvár Rallye

augusztus 1-3.: Baranya kupa

augusztus 23-25.: Ózd-Salgó Rallye

október 11-13.: Mecsek Rallye