Indul a női formautós sorozat

Hivatalosan is bejelentették, hogy 2019 tavaszán elindul az első olyan formaautós sorozat, a W Series, melyet kizárólag női versenyzők számára indítanak.

A szériának 18-20 résztvevője lesz, akik Tatuus T-318-as Forma–3-as autókkal versenyeznek majd. A motort az Autotecnica Motori adja, 1.8 literes, négyhengeres turbó lesz az erőforrás. Részletes technikai adatok a cikk végén. A leendő mezőny tagjai  válogatón után kerülhetnek be a sorozatba, ahol pályán és a szimulátorban kell bizonyítaniuk, de mérnöki kérdésekben is kérdezik őket, és erőnléti felmérésen is átesnek. Aki bejut, további segítséget kap a sorozattól a fejlődéshez, többek között David Coulthard, Adrian Newey, az F1-ben csapatvezetőként is megfordult Dave Ryan, és a korábbi McLaren sajtós Matt Bishop alkotta csapattól.

Pontos versenynaptár még nincs, de a tervek szerint Európa híres pályáit veszik célba, és ellátogatnak majd Amerikába, Ázsiába és Ausztráliába is. A nevezés ingyenes lesz, asőt komoly pénzdíjért megy majd a küzdelem. A teljes pénzdíj 1,5 millió amerikai dollár, melyből a győztes félmillió dollárt kap jutalmul, a maradékon pedig az első tizennyolc helyezett osztozik.

„A W Series alapját az a gondolat adja, hogy a nők a férfiakkal egyenlően képesek teljesíteni a motorsportban. Ennek ellenére úgy érzi, hogy egy kizárólag női sorozat léte elkerülhetetlen a női szerepvállalás növelése érdekében. A W Series emiatt egy küldetés vezérelt sorozat, melynek célja, hogy ne csak jó versenyekkel szolgáljon a nézők számára, hanem hogy felruházza tapasztalattal és szakértelemmel az indulóit, akiknek a pályafutása így előrébb juthat, és hogy a W Seriesben való versenyzéssel csiszolhassák képességeiket, mielőtt egy magasabb szintű, népszerűbb sorozatra váltanak” – fogalmazta meg céljait a széria a hivatalos sajtóanyagban.

„Több mint harminc éve dolgozom a nemzetközi autósportban, és testközelből láttam minden idők legjobbjainak némelyikét, beleértve egy sor Forma–1-es világbajnokot is. Emiatt tudom, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki csúcsversenyző legyen. Megfelelő edzéssel a nők is kellően erősek ahhoz, hogy ezt a részt kipipálhassák. A lehetőség, nem pedig a képességek hiánya miatt van kevés nő a legmagasabb szinteken. Ezért is veszek részt örömmel a W Seriesben, hogy hozzájáruljak egy olyan alap megteremtéséhez, melyre a női versenyzők építhetnek, és amit ugródeszkaként használhatnak a pályafutásuk előrelendítéséhez” – magyarázta részvételét a programban Adrian Newey.

Motor:
4 hengeres turbofeltöltéses 1.8 literes motor – 270 lóerő

Váltó:
Sadev SL-R 82 hatsebességes váltó kormány mögötti váltófülekkel

Elektronika:
Magnetti Marelli.

Felfüggesztés:
Elöl – hátul: dupla háromszöglengőkarok nyomórudakkal

Lengéscsillapítók:
Koni 

Fék:
Brembo

Kerekek:
Elöl: OZ Aluminium 10″ x 13″
Hátul: OZ Aluminium 12″ x 13″