Szabó Krisztián második hellyel debütált a Ralikrossz Eb-n

Az egész hétvége során az élmezőnyben szerepelt, végül pedig dobogóra állt Szabó Krisztián Loheacban, első Supercars európa-bajnoki versenyén. A figyelemreméltó bemutatkozással csapata, az EKS is elégedett.

A Ralikrossz Európa-bajnokság (Euro RX) negyedik fordulóján, a franciaországi Loheacban egy ralikrosszos berkekben jól ismert, a kategóriában mégis újonc pilóta is felbukkant a mezőnyben: a kétszeres Super 1600-as Európa-bajnok Szabó Krisztián, aki Mattias Ekström csapata, az EKS színeiben vágott neki idei első nemzetközi kontinensversenyének. A tempót első nekifutásra sikerült felvenni: a 26 éves pilóta első helyen zárta a szombati első kvalifikációs futamot. Utána 2., 4. és 4. pozícióban végzett, melyek második helyet értek a köztes eredménylistán. Ezt a második elődöntőben újabb első hely, majd a hétvége megkoronázásaként a döntőben második helyen intette le a kockás zászló Krisztiánt a 80 ezer fős francia közönség előtt.

„A mai nap első fele nem sikerült annyira erősen, a Q3-at a nagy csaták pecsételték meg” – értékelte a vasárnapi eseményeket a korábbana Vb mezőnyben szereplő Audi S1-gyel versenyző Krisztián. „Az utolsó előtti körben Marklund a jokerről jött vissza. Én kicsit előrébb haladtam, ő elkapta az autóm hátulját, és mind a ketten kiforogtunk. Ezzel elég sok időt buktam, így lettem negyedik. A Q4-ben a negyedik rajthelyről megpróbáltam külső íven körbeérni, de nem igazán jöttek be a számításaim. Itt is negyedik lettem, de az összesítettben, a köztes eredménylistán simán meglett a második pozíció.”

„Az elődöntő előtt megint elkaptam a fonalat, a pole-pozícióból simán megnyertem a sajátomat, az egy jó kis futam volt. Tudtam, hogy a döntőre gyorsulnom kell még egy kicsit, és örülök, hogy sikerült is rátennem egy lapáttal, amikor szükség volt rá. Az első két kanyarban volt egy kicsi lökdösődés, azt követően azonban kitisztult a verseny, és különösebb problémák nélkül behoztam az autót a második helyre. A francia srác, Raymond, akivel már a hétvége előtt számoltam, behúzta a döntőt. Jobb pozícióban volt nálam, gyorsabb volt az autója, otthon versenyzett és mégiscsak jobban ismeri a Supercart, mint én kezdőként, ezért azt hiszem, elégedett lehetek elsőre egy második hellyel. Elég konstans köridőket sikerült teljesítenem, leszámítva az elsőt és a jokert egy-két tizeden belül autóztam, még a hatodikban is, amikor a gumik már eléggé elmelegedtek és elkoptak. Elégedett lehetek elsőre egy második hellyel.”

A hétvége tükrében nem meglepő, hogy a kétliteres, turbós géposztály gyorsan belopta magát a 2018-ig ralikrosszban és korábban autókrosszban 1,6-os motorokkal versenyző pilóta szívébe: „Mindenképpen úgy érzem, nekem való ez a kategória, szeretném itt folytatni, idén még egy versenyem hátravan. Különösen örülök annak, hogy a csapat is örült, láttam rajtuk, hogy őszintén boldogok és elégedettek velem. Két hét múlva következik Riga, ahol szeretnék eggyel előrébb lépni!” 

A francia verseny eredménye (Euro RX):
1. Cyril Raymond (francia, Peugeot 208)
2. Szabó Krisztián (magyar, Audi S1)
3. Anton Marklund (svéd, Volkswagen Polo)
4. Thomas Bryntesson (norvég, Ford Fiesta)
5. Jere Kalliokoski (finn, Renault Clio)
6. Reinis Nitiss (lett, Ford Fiesta).

A következő verseny: Riga, Lettország, szeptember 15-16.