Visszatérhet Afrikába a Dakar

Argentína és Bolívia visszalépése után a 2019-es Dakart kizárólag Peruban rendezik majd, de aza aggasztó tendencia miatt felmerült, hogy a verseny visszakerüljön Afrikába. Etienne Lavigne a verseny főszervezője elismerte az Autosportnak, hogy folynak a tárgyalások.

“Elképzelhető a  visszatérés a következő években, mert új helyszíneken kell gondolkodnunk, mivel nem tudunk megbirkózni olyan döntésekkel, amelyekre nincsen befolyásunk. A mostani helyzet elfogadhatatlan számunkra, mert a Dakar a világ legnagyobb ralija, és a legfontosabb verseny. Ezért kell egy terv a jövőre nézve” – mondta Lavigne. 

A Dakar még 2009-ben költözött át Dél-Amerikába, miután a 2008-as verseny a szenegáli terrorfenyegetés miatt elmaradt. Azóta ugyan megrendezik a klasszikus útvonalon az Africa Race nevű versenyt, ám annak presztízse, és a mezőny erőssége finoman szólva is messze van a Dakar szintjétől.

Hónapokkal ezelőtt elkezdtünk dolgozni azon, hogy felépítsük a kapcsolatokat az afrikai országokkal, mint például Algéria, Angola és Namíbia. Többször elutaztunk már Algériába, ahol találkoztunk a politikai vezetőkkel, és látjuk, hogy megvan a hajlandóság, hogy létrehozzunk egy ilyen rendezvényt” -árulta el Lavigne, és azt is elmondta, hogy a csapatok és a versenyzők minden évben látványos és érdekes versenyt várnak, ezért akarnak újabb és újabb országokat bevonni. Ezzel talán burkoltan arra is célzott, hogy hiába lesz minden eddiginél több sivatagi szakasz a 2019-es versenyen, a kizárólag Peruban rendezett szakaszok egyrészt unalmasabbak, mint az országokon átívelő versenyek, másrészt ha Peru is nemet mond az utolsó pillanatban, akkor könnyen veszélybe kerülhet a verseny.

Algéria azért is érdekes helyszín lenne, mert utoljára 1993-ban járt ott a Dakar, míg Angola és Namíbia egy évvel korábban látta vendégül a karavánt, akkor, amikor a párizsi rajtból a Fokvárosi célig kellett eljutnia a mezőnynek.