Tassi majdnem lekéste a zandvoorti első futamot

Vasárnap dobogóra állt a  Túraautó-Európa-bajnokság holland futamának első versenyén Tassi Attila, majd hétfőn a fordított rajtrácsos futamot a negyedik helyen fejezte be, de egy utólagos büntetés miatt végül harmadik lett, a csapattárs Josh Files pedig megnyerte a fordított rajtrácsos második futamot.

A lázasan teljesített első versenyhétvége után a zandvoorti futam sem indult zökkenőmentesen: a négynapos motorsport fesztiválra óriási tömeg volt kíváncsi, és a feltorlódott nézősereg hatalmas dugót okozott az autópályán, így a versenyre tartó Tassi Attila is a digóban ragadt. Végül motoron érkezett a segítség, de a  magyar pilóta még így is épphogy odaért az első szabadedzésre. Ez a kis affér sem zökkentette ki őt és már a szabadedzéseken is jól szerepelt. Az időmérőkön a 3. helyig jutott, így innen rajtolhatott vasárnap délután. A futam kezdete után az
első helyről induló van Lagen már az első körben visszacsúszott a 4. helyre, így Tassi előre lépett egy helyet, majd a verseny alatt végig megtartva pozícióját végül a dobogó második fokára állhatott.

Nagyon örülök, hogy végre megmutathattam, mit tudok. Úgy érzem, lassan sikerül az autó beállításait is hozzám igazítani és én is egyre jobban ráhangolódok a szezonra. Most, hogy még beteg sem voltam, nagyon élveztem a futamot, ami szerintem meg is látszik az eredményen. Persze azért nem vagyok teljesen elégedett, a cél mindig az első hely, de remélhetőleg holnap az is meglesz.” – mondta Tassi, akinek persze a hét közben megváltoztatott BOP rendszer is segített, mert így a Hyundaiok a TCR Europeban is elveszítették a meglevő előnyüket.

A hétfői második futamon, Tassi a fordított rajtrács miatt 7. helyről indult. A  rajt után folyamatosan lépdelt előre, a 9. körben már az élbolyban versenyzett, ahol ezután Kroes-szal folytatott kiélezett küzdelmet a 3. helyért. Végül az utolsó körben sikerült megelőzni egy pillanatra versenytársát, a holland azonban kilökve Tassit, visszaszerezte pozícióját. A helyzetet kihasználva az 5. helyen versenyző Kris Richard megelőzte a magyar versenyzőt, ám Attika szinte azonnal visszavette helyét, így a negyedikként ért célba. Habár Kroes állhatott harmadikként a dobogóra, később a versenybírók ítélete alapján, Kroes büntetést kapott, így Tassi végül a második futamon is dobogós lett és megszerezte a harmadik helyet.

„Biztos voltam benne, hogy Kroes szándékosan nem engedett el, hiba jeleztem neki többször is, hogy húzódjon félre, mivel gyorsabb vagyok nála. Tudom, hogy a verseny vége előtt nem szereti senki feladni a dobogós helyét, különösen nem akkor, ha hazai pályán versenyez, de szerintem ez nem jogosította fel arra, amit tett, és nagyon örülök, hogy ezt a versenybírók is így látták.” – mondta Tassi. „Összességében nagyon élveztem a hétvégét, végre sikerült az autót is jól beállítani. Szerintem kihoztam a maxot magamból is és az autóból is, szóval elégedett vagyok az eredménnyel és várom a következő futamot.” – mondta egy kicsit naívan Tassi, hiszen azt azért ő sem gondolhatta komolyan, hogy a fényszóró villogtatástól megrémült Kroes majd simán átadja a dobogós helyet.

foto: Hell Media