Bezárta az FIA a Power Stage kiskaput

A Rali-vb legutóbbi két futamán látott trükközéseket a szövetség is megunta, és példás gyorsasággal módosítottak a Power Stage szabályon. A Korzika Ralin már nem kap plusz pontot az a versenyző, aki nem az előre kiadott sorrend alapján rajtol.

A Svéd Ralin Ogier kezdte a sportszerűnek nem mondható ám szabályos taktikázást, és a Mexikó Ralin Tanak is lemásolta ezt, Kikésték az idejüket, majd a mezőny végén a tiszta pályán kihasználták a jobb tapadást. Az ötlet nem teljesen új, a Hyundai utóbb elismerte, hogy tavaly Portugáliában ők is gondolkodtak azon, hogy Paddonnal is eljátsszák ezt a trükköt. Az egésszel az a gond, hogy a megnövekedett holtidő miatt a nézők biztonságára nézve is kockázatos (értsd: elkezdenek bóklászni a pályán…), valamint nem sportszerű, és még a televíziós közvetítést is tönkreteszi, ami komoly érvágás a WRC-nek.

“A Motorsport Világtanács elektronikus szavazása nyomán, az a versenyző, aki nem az előre meghatározott sorrendben rajtol a Power Stage-en, nem jogosult a WRC sportszabályzatának 5.3.2-es pontja alapján járó Power Stage pontokra.” – áll az FIA közleményében. 

Gyors, és okos döntés, ami megoldja a problémát, és már a Korzika Ralin érvényben lesz. Ezúttal dicséret jár a szövetségnek.

foto: Toyota, M-SPort