Ogier vezet a Mexikó Ralin, Loeb defektet kapott

Sebastian Ogier négy szakaszt megnyert szombaton a Mexikó Ralin, és a nap végén 35.9 másodperces előnnyel állt az élen. A második Kris Meeke, a harmadik Dani Sordo. Sebastien Loeb délelőtt már vezette a versenyt, de egy apró hiba után defektet kapott, és visszaesett az ötödik helyre.

Az első napon Ogier még Mikklesennel vívott nagy csatát az ötödik-hatodik helyen, de másnapra felgyorsult a címvédő, és a szerencse is mellé állt, ez a két tényező pedig a roppant karcsú (létszám alapján) mexikói mezőnyben elég volt ahhoz, hogy az élre álljon.

A versenyben vezető Dani Sordo a 11-es gyorsaságin fékproblémák miatt elveszítette az első helyet, és Loeb állt az élre, majd a 14-es gyorson mindketten defektet kaptak. Sordo volt szerencsésebb, ő csak egy helyet veszített, és a harmadik helyét a nap végéig meg is tartotta.

“A délelőtt remek volt, meg tudtuk ismételni a tegnapi tempót, és vezettük a versenyt hat évvel az utolsó Mexikó Ralink után. Öszintén szólve erre nem számítottam, de megkönnyebbülés, hogy nem veszítettem el a vezetői képességeimet. Minden adott volt egy jó csatához, amíg nem kaptunk egy defektet. Két egymást követő kanyarban történt, ahol a belső íven kövek voltak. Egy kicsit rájuk hajtottunk, és az egyik végzetesnek bizonyult. A hibát azzal követtük el, hogy kereket cseréltünk. Nem tudtam pontosan, hogy a gumik mennyire tartanak ki, és rosszul döntöttünk, talán a terepralis beidegződések miatt. Sokkal kevesebb időt veszítettünk volna, ha nem cserélünk kereket, de így alakult. Most megpróbálunk eljutni a célig, és annyira élvezni a vezetést, amennyire csak lehet” – mondta a kilencszeres világbajnok, aki épp egy légüres térben van az ötödik helyen, innen reálisan csak akkor mozdulhat el, ha valaki bajba kerül. A balesettel kapcsolatban pedig érdemes emlékezni rá, hogy a szokott előzetesünkben is megírtuk azt, hogy verseny előtt több pilóta is kiemelte, hogy Mexikóban nagyon pontosan kell vezetni, épp a pálya szélén heverő éles kövek miatt. A történtek ellenére a 2018-as Mexikó Rali lesz az a verseny, amire örökké emlékezni fogunk Sebastien Loeb visszatérése miatt, mert ilyen újrakezdésről álmodni sem lehet, a bajnok megmutatta, hogy ugyan univerzális tehetség aki a Ralikrosszban, a Dakaron és a WTCC-ben is ott van vagy volt a legjobbak között, de az a birodalom ahol még mindig ő uralkodik a rali.

A három vasárnapi gyorsasági előtt Kris Meeke áll a második helyen. Nehéz szombatja volt, legalább kétszer megforgott, egyszer a befulladó motor miatt csúszott le az útról, a gumiválasztással is hadilábon állt, és ennyi apró hibát nem lehet elkövetni a világbajnokkal a nyakán, így Meekenek csak a második hely jutott, ahonnan vasárnap előrelépni már nem sok esélye van, inkább a 11 másodpercre levő Sordóra kell figyelnie.

A Hyundainak már csak Sordo hozhat dobogót, mert másik két versenyzőjük csak kereste a megfelelő tempót. Neuville reggel egy hűtővízprobléma miatt veszített időt, aztán két defektet is kapott, az útról is leesett, így csak a hatodik. Mikkelsen a negyedik helyen fejezte be a szombatot. A norvég duó alatt egész nap csúszkált a Hyundai, nem tudták összehangolni az abroncsokat a kocsival, ráadásul két alkalommal is volt némi félreértés az itiner kapcsán, ez pedig a WRC-k tempójánál már komoly időveszteséggel jár.

A Toyota rémálom folytatódott, a reggeli első gyorson Tanak Yarisának motorja is kilehelte a lelkét,  a turbó ment tönkre, így neki is ki kellett állnia, Latvala és Lappi pedig már pénteken elvérzett, de a finn örülhet, hogy Mexikóban nagyon kicsi a létszám, így még fontos pontokat csíphet meg.

A WRC2-ben nem változott az állás, Pontus Tidemand majd hat perccel vezet.

A Mexikó Rali állása 19 gyorsasági után:

1 Sebastien Ogier, J.Ingrassia M-Sport Ford WRT Ford 3h25m03.1s
2 Kris Meeke, P.Nagle Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 35.9s
3 Dani Sordo, C.del Barrio Hyundai Shell Mobis WRT Hyundai 46.8s
4 Andreas Mikkelsen, A.Jager Hyundai Shell Mobis WRT Hyundai 1m28.4s
5 Sebastien Loeb, D.Elena Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 2m19.7s
6 Thierry Neuville, N.Gilsoul Hyundai Shell Mobis WRT Hyundai 4m44.6s
7 Jari-Matti Latvala, M.Anttila Toyota Gazoo Racing WRT Toyota 15m59.6s
8 Teemu Suninen, M.Markkula M-Sport Ford WRT Ford 32m39.0s

foto: M-Sport, Citroen Racing, Hyundai Motorsport

1 Trackback / Pingback

  1. Ogier nyerte a Mexikó Ralit, Loeb ötödik lett |

Comments are closed.