Kőkemény lett a Ralikrossz Eb mezőnye, 5 magyar versenyző is ott van a nevezők közt

Korábban már írtunk róla, hogy az RX vb mezőnye egy kicsit megcsappant, köszönhetően annak, hogy a gyári csapatok komolyabb szerepvállalása miatt megdrágult a csúcskategória. Ennek a csökkenésnek az Eb látja hasznát, remek mezőny adta le nevezését az Európa-bajnokságra. 

A Supercars kategóriában 12 nemzet 23 pilótájának neve szerepel, köztük három magyar versenyző. Kárai Tamás neve nem meglepetés, az új Audival már tavaly év végén megtalálta az összhangot, így idén jó eredményeket várunk tőle. Meglepetésre Mózer Attila is Audival indul, bár sokszor elmondta, hogy az S1600 a nagy kedvence, a 600 lóerő és a négykerékhajtás csábításának nem tudott ellenállni. Csucsuról is tudtuk már, hogy idén az Eb-n indul, bár az első versenyen még nem a Skodával, hanem egy Volkswagen Poloval áll rajthoz. Talán a második fordulóra elkészül majd a Skoda is, és abban is bízunk, hogy sikerül elsőre olyan autót építeni a belga OTS Racingnek, amivel versenyképes lesz a magyar pilóta.

A mezőnyben természetesen ott van Anton Marklund, a címvédő duplázni szeretne, és továbbra is a Polóval versenyez. Az EKS csapattól kiebrudalt Reinis Nitiss is az ERX-ben indul, a Set Promotion Ford Fiestájával versenyez majd, nem kétséges, hogy a bajnoki címet vette célba. Erős versenytárs lesz a tavalyi második Bryntesson is, ő maradt a tavalyi csapatánál és a Fiestánál. Ott van még a mezőnyben a kétszeres bajnok Derek Tohill, az örök hobbista René Münnich, az Andros Trophy bajnok Duburg, és a Super 1600-ból feljebb lépő Ulrik Linemann.

A Super 1600-ban nem lesz ott a címvédő Szabó Krisztián, ő már gőzerővel készül arra, hogy ütőképes technikával elindulhasson a vb-n. A 22 pilóta közt viszont ott van Marton Gergely, aki versenyről versenyre fejlődik, és idén már a dobogóra várjuk. Szíjj Zsolt is ott van a mezőnyben a Skoda Fabiával. A Volland Racing elkészült az Audi A1-esekkel, Artis Baumanis és Rokas Baciuska versenyez majd az új gépekkel. Ligur és a nálunk is jól ismert Susta szintén Fabiával indul, Shigabutdinov pedig a Twingóban bízik, hasonlóan a két RX akadémistához Kalliohoz és Knyazevhez, akik szintén Twingóval neveztek.

2018 EuroRX Entry list - Permanent competitors & drivers (SC, S1600, TC)

foto: fiaworldrallycross.com, Csucsu, Marton Gergely