Herczigék Németországban teszteltek

Február végére ígérte az első tesztet Herczig Norbert, és a hónap utolsó napján be is váltotta ezt az ígéretet. A németországi Lausitzring melletti erőmű területén teljesítette az idei első tesztnapot a Herczig Norbert – Ferencz Ramón kettős, és a szokatlan hideg ellenére elégedetten zárták a gyakorlást.

„Az egyetlen problémát az okozta, hogy a -8 fokos hidegben az első percekben nem tudtam eldönteni, hogy amit látok az a por, vagy a leheletem az autóban, ilyen hidegben még sosem teszteltem” – mondta Norbi a nap végén, Ramón pedig rögtön hozzátette, hogy mivel neki folyamatosan beszélni és olvasni is kellett, őt az első métereken kifejezetten zavarta ez a tényező.

Más panaszuk nem volt a versenyzőknek, a teljes napot autózással töltötték, és végrehajtották az előre eltervezett programot. Az első rész az ismerkedésé volt, hiszen a páros most ült először egymás mellett a versenyautóban, majd a nap második felében a beállításokra koncentráltak.

„Azt kértem a csapattól, hogy a szokott rövidebb pályák helyett most kicsit hosszabbakat válasszunk, hogy könnyebben menjen az ismerkedés Ramónnal versenykörülmények között. Utólag viszont nyugodtam kijelenthetem, ez a kérésem felesleges volt, mert nagyon gyorsan összecsiszolódtunk. Minden úgy történt, ahogy vártam, biztos vagyok benne, hogy a versenyeken is minden zökkenőmentesen megy majd” – árulta el Herczig Norbert, és hasonló érzésekkel fejezte be az első szakaszokat a navigátor is: „Nagyon nyugodt, kiegyensúlyozott versenyző Norbi, tökéletesen fókuszál a kigyorsításokra, és pontosan olyan profi a versenyautóban is, ahogy azt előzetesen vártam. A napot egy üléspróbával kezdtük, és sikerült megtalálnom a tökéletes pozíciót, ami nekem nagyon fontos a versenyautóban. Amin meglepődtem az a csapat felkészültsége és profizmusa volt. Látva azt a hátteret, amit biztosítanak, rögtön megértettem az elmúlt néhány év magyar bajnoki történéseit, mert ez egy olyan színvonal, amivel az Európa-bajnokságon is bátran odaállhatunk a rajthoz. Jellemző a BRR profizmusára, hogy a hidegre is külön felkészültek, és még fűtött konténereket is hoztak a tesztre.”

 

Az ismerkedő körök után már az első Eb futamra készült a MOL Racing Team párosa, a murvás tesztpályán többféle nyomvonalat is kipróbáltak, szűk kanyarok, tempós részek és ugratók is szerepeltek a programban.

Furcsa, hogy 21 év után most először kezdem murvás versennyel az évet. Rá kellett hangolódnom, így a teszt második felében sikerült is megtalálnom a tökéletes beállításokat. Ehhez azonban szükség volt arra is, hogy a csapat hat Azori-szigeteken teljesített versennyel a háta mögött már egy jó alapbeállítással érkezett, amit nekünk már csak magunkra kellett finomítanunk. Nagyon fontos része volt a napnak, hogy próbáltunk felkészülni az idei év új kihívására. Ebben az évben ugyanis – a múlttal ellentétben-, ismeretlen pályákon versenyzünk majd, így az volt a taktikánk, hogy először felírtunk egy szakaszt, majd utána rögtön versenytempóval mentünk át rajta” – részletezte a programot Herczig Norbert, és azt is hozzátette, hogy a téli szünet után rögtön otthonosan érezte magát a Skoda Fabiában, amivel a negyedik szezonját kezdi meg 2018-ban.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy remek volt a hangulat a teszten, érződött a csapaton is, hogy örülnek annak, hogy előre tudtunk lépni. Az elmúlt időszakban már többször célozgattak rá, hogy ideje lenne szintet lépnünk, ami a támogatóknak köszönhetően most a MOL Racing Team színeiben valósulhat meg. A BRR csapatában két német párossal együtt versenyzünk majd az ERC futamain, akik a mostani
teszten is velünk voltak, és meg kell mondanom, hogy nagyon jó érzés egy ekkora csapathoz tartozni
” – zárta a teszt összegzését Norbi. A kétnapos BRR teszten az első napon Albert von Thurn und Taxis (igen, a hercegről van szó) tesztelt, valamint Fabian Kreim, majd szerdán Kreim fejezte be a programot, és Herczig Norbiék mentek teljes napot. Ferencz Ramón a végére pedig még egy fontos tapasztalatot elárult:

„Most láttuk először a versenyautónk 2018-as évre megálmodott dekorációját a valóságban és mindannyian megállapítottuk: élőben még szebb, mint a látványterveken!”!”

A MOL Racing Team programja három hét múlva már az első európa-bajnoki futammal folytatódik, március 22-én az Azores Airlines Rallyval veszi kezdetét a bajnokság.

foto: Mol Racing Team