Japán versenyző ülhet a Yaris WRC-be

Katsuta Takamoto Svéd Ralin elért WRC2 győzelme láttán nem csak ami kaptuk fel a fejünket, hanem a Toyota elnökének figyelmét is felkeltette az eredmény. Akio Toyoda szerint a diadal közelebb hozta a megvalósuláshoz régi álmát, a japán autót japán versenyzőkkel a Rali Vb mezőnyben.

Az elnök figyelme nem véletlen, ő volt az aki újra elindította  a márka WRC programját, és mellé elindított egy tehetséggondozó programot, hogy kineveljenek egy japán pilótát aki elindulhat majd a rali csúcskategóriájában. A 24 éves Takamoto győzelme a Svéd Ralin, amelyet úgy ért el, hogy a regnáló WRC2 bajnok Tidemandot hazai pályán győzte le, azt mutatja, hogy egyre közelebb van Toyoda álmának megvalósulása. 
 
“Amikor a Toyota elhatározta, hogy 17 év után visszatér a WRC-be, az első kép a fejemben egy Toyota versenyautó volt ami a WRC mezőnyben fut, majd a következő képen egy japán versenyzőpárost láttam az autóban. Ha ez megvalósul, akkor hiszem, hoyg több japán szurkoló érti majd meg, hogy milyen csodás ez a sport. Ez volt az oka annak, hogy elindítottuk a Toyota Gazoo Racing Rally Challenge Programot ami segít a fiatal versenyzőknek, hogy nemzetközi szintre jussanak” – mondta a Toyota elnöke. “Két és fél évvel ezelőtt kezdtek neki ennek a feladatnak, és remek teljesítmény, amit Katsuta elért. Megmutatta, hogy lehetséges az álmom megvalósulása, hogy japán versenyző japán autóval induljon a WRC-ben.” 
 
Takamoto eredménye egy kicsit elhomályosította az utánpótlás program másik pilótájának Hiroki Arainak a teljesítményét. Ő a WRC2 hetedik helyén végzett, egyszer hibázott a versenyen, mert megpördült, de a 13-as gyorsaságin 2 kilométerrel a vége előtt leállt a Ford motorja, és csak 10 perc után sikerült újra beindítani.
 
A márka első emberének víziójához viszont kell egy navigátor is. Nos, az is megvan, a svéd ralin a finn Jarkko Nikara navigátoraként indult Sayaka Adachi, aki egy fiatal hölgy, és szintén 2015 óta vesz részt a programban, amelyet a Toyota gyári csapatának vezetője Tommi Makinen saját istállója gondoz. A négyszeres világbajnok is megsüvegelte Katsuta Takamoto teljesítményét.
 
Amit Takamoto elért Svédországban az fantasztikus. Mindenkit meglepett, ahogy a verseny alatt kezelte a rajta levő nyomást. Nagyon gyors és ilyen körülmények közt nagyon tapasztalt pilóták ellen kellett helytállnia. Az eredmény miatt magabiztos lehet, most már tudja, hogy milyen érzés nyerni, és tovább mehet ezen az úton. Nagyon bizakodó vagyok a jövőjét illetően” – mondta Makinen.

 

Fontos megfigyelni, hogy milyen okos stratégiával foglalkozik Makinen a rábízott fiatalokkal. Nem egymás mellett versenyeznek, hanem tapasztalt társ mellé ülteti be őket, hogy így is fejlődjenek. Takamoto 2015-ben ment csak Adachival, majd egy évvel később már Daniel Barritt (Elfy Evans navigátora) ült mellette, most pedig Marko Salminen diktálja neki az itinert.

foto: Timo Aris, Cornell Hache, Toyota Gazoo Racing