Hyundai uralom a Svéd Ralin

Thierry Neuville vezeti nyolc gyorsasági után a Svéd Ralit, mögötte a két márkatárs Andreas Mikkelsen és Hayden Paddon következik.

Neuville a harmadik szakaszon vette át a vezetést, és folyamatosan ellenállt a támadásoknak, ám mögötte folyamatosan változott a sorrend. Előbb Tanak esett vissza, az észt meglehetősen indulatosan nyilatkozott a szervezőkről, miután a negyedik gyorson a második helyről a hetedikre esett vissza. Az volt a gondja, hogy szerinte nem takarították le rendesen a havat a pályákról.

Lapi vette át Neuville üldözőjének szerepét, de a toyotás a hatos gyorson lecsúszott a pályáról, hó került a légszűrőbe, ami miatt lecsökkent a motor teljesítménye, ez pedig azt jelentette, hogy Lappi is a hetedik helyre zuhant.

Mikkelsen lett a második, ám mögötte Östberg és Breen állt a Citroennel. Ostbergnek a második körben gondjai voltak a beállítással, Breen pedig a Torsby szakaszon csúszott le a pályáról, Hayden Paddon pedig köszönte szépen a harmadik helyet, a Hyundainál pedig csak azért nem nyitották a pezsgőket, mert jól tudják, hogy 11 szakasz még hátra van, ahol bármi megtörténhet.

Az M-Sport legjobbja meglepetésre Teemu Sunninen, ő a hatodik, miközben Ogier és Evans is szenved. A francia kifejezetten dühösen versenyez, szinte mindennel gondja van, panaszkodik a pályára, a historicos autókra,  és úgy általában mindenre. Latvalának és Meekenek sem jön ki a lépés, de Meeke legalább azt felhozhatja mentségként, hogy nincs túl sok havas tapasztalata.

 

A WRC2 mezőnyben nagy a csata, de meglepetésre Katsuta Takamoto továbbra is tartja előnyét Tidemnad, Veiby és Huttunen előtt.

1 Thierry Neuville, N.Gilsoul Hyundai Shell Mobis WRT Hyundai 1h16m13.1s
2 Andreas Mikkelsen, A.Jager Hyundai Shell Mobis WRT Hyundai 4.9s
3 Hayden Paddon, S.Marshall Hyundai Shell Mobis WRT Hyundai 12.1s
4 Craig Breen, S.Martin Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 12.6s
5 Mads Ostberg, T.Eriksen Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 13.2s
6 Teemu Suninen, M.Markkula M-Sport Ford WRT Ford 29.6s
7 Esapekka Lappi, J.Ferm Toyota Gazoo Racing WRT Toyota 38.5s
8 Jari-Matti Latvala, M.Anttila Toyota Gazoo Racing WRT Toyota 1m06.2s
9 Ott Tanak, M.Jarveoja Toyota Gazoo Racing WRT Toyota 1m29.0s
10 Kris Meeke, P.Nagle Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 1m43.6s
11 Elfyn Evans, D.Barritt M-Sport Ford WRT Ford 2m41.3s
12 Sebastien Ogier, J.Ingrassia M-Sport Ford WRT Ford 2m48.8s