Navigátorok: Ferencz Ramón – egy álmom vált valóra

A race1.hu kedden az elsők közt számolt be róla, hogy 2018-ban teljes Eb szezont fut a Herczig Norbert – Ferenc Ramón kettős az ERC-ben. A csapat neve is megváltozott, a MOL Racing Team színeiben versenyeznek majd, köszönhetően annak, hogy a hazai olajtársaság rengeteget segített az anyagi háttér megteremtésében, valamint egy újonnan kifejlesztett üzemanyaggal is támogatja a kettőst. A szervizhátteret továbbra is a BRR Team biztosítja, az autó pedig a Skoda Fabia R5 lesz. A sajtótájékoztató után nem csak a pilótát, hanem új navigátorát is megkérdeztük.

“Hatalmas álmom valósul meg ezzel a lehetőséggel, az elmúlt három évben már csak ezen gondolkodtam, hogy ezt hogyan lehetne megvalósítani. Herczig Norbi felkérése teljesen váratlanul jött, mert néhány név ugyan eszembe jutott, de nem volt konkrét elképzelésem arról, hogy melyik pilótával induljak. Azt hiszem, ez a lehető legjobb választás volt, így nagyon várom a közös munkát” – kezdte Ramón, aki a szokott profizmusával vállalkozott a kalandra. Mielőtt egymás tenyerébe csaptak volna Norbival, a navigátor kérésre egy közös autózáson bizonyosodtak meg arról, hogy a munka zökkenőmentes lesz. Az igazi próba azonban majd csak február végén következik, amikor Németországban egy éles teszten autóznak majd a Skodával. Utána pedig jöhet az ERC szezon, ami minden tekintetben nehezebb lesz, mint a hazai futamok.

“Sokkal több időt vesz igénybe a versenyzés, új a környezet, más a nyelv is. Nemcsak a futamok hossza, hanem a pályák nehézsége is más, mint a hazai bajnokságban, így én úgy saccolom, hogy a bajnokik négyszeresével számolhatunk a teljes terhelés tekintetében” – részletezte a kihívásokat Ramón. Persze a hazai szurkolóikat sem hagyja cserben a csapat, a Veszprém Ralin elindulnak majd, így ott az is megnézheti őket, aki nem jut el az Eb helyszínekre.

Fejben már én is összeraktam azt, hogy mi kell ahhoz, hogy egy sikeres Eb szereplés megvalósulhasson, így amikor Norbi megkeresett a tervekkel reálisnak láttam az elképzeléseket. A saját bajnoki címem, és Norbi többszörös bajnoki címe nincs nagy távolságra attól a feladattól, amit az idei évben teljesítenünk kell. Inkább másfajta kihívás lesz, és azt hiszem valójában majd a 2018-as év végén tudjuk azt elmondani, hogy tudjuk mi a feladat” – mondta Ramón, és ez összecseng Herczig Norbi szavaival, aki azt is elárulta nekünk, hogy a projekt mindenképpen több évre szól, és a 2019-es szezon lehet az, ahol már a dobogóért szállhatnak harcba.

Herczig Norbert a sajtótájékoztatón elmondta, hogy már azon is meglepődött, hogy az Azori-szigetek Európához tartozik, de nincs ezzel másként a navigátor sem. “Még nem voltam az Azori-szigeteken, amikor szembesültem a naptárral, titokban ránéztem a neten, hogy hol is van ez a szigetcsoport.  A családom már nyaralt ott, azt mondták, gyönyörű a környezet. Természetesen már néztem belső és külső felvételeket a versenyekről, és ezek alapján nehéz, de izgalmas szezonnyitót várok. Külön nehézséget jelent majd az időjárás, mert a nagy szintkülönbségek miatt, a meleg napsütéses időtől a hűvös esőig bármi előfordulhat, akár egy gyorsaságin belül is. Változatos versenyt várok, ami egy hatalmas kihívás lesz nekünk, a csapatnak és az autónak is.”

Természetesen annak ellenére sem kerülhettük ki a kérdést, hogy mi az év végi cél, hogy a pilóta és a navigátor is egyértelművé tette, hogy ez az év a tanulásról szól.
“Akkor leszek elégedett a szezon végén, ha megfelelő mértékben tudjuk képviselni a magyar ralisportot. Ez nekem személy szerint is célom ebben az évben, és úgy gondolom, hogy az egész csapatnak is.  Eredmény tekintetében pedig ha stabilan ott tudunk lenni az első nyolc páros között, akkor elégedett leszek.”

foto: MOL Racing Team facebook / Béres Gábor