Dakar 12. nap – Al-Attiyah nem adja fel

Az autósok és a kamionosok versenyeztek csak a Dakar 12 versenynapján. 523 kilométeres szelektív vezetett San Juanba, és ezen a szakaszon a katari Nasser Al-Attiyah volt a leggyorsabb a Toyotával, 30. Dakar szakaszgyőzelmét szerezte. Sokat veszített az élen álló Carlos Sainz, de még mindig több, mint egy órára vannak tőle a Toyoták. A kamionoknál Ton Van Genugten nyert az Ivecoval, Nikolaev harmadik lett, Villagra a negyedik, így az orosz és az argentin közt most 1 másodperccel vezet az orosz.

Két defektje ellenére is megnyerte a Dakar 12. szakaszát Nasser Al-Attiyah, aki hiába csökkentette 18 perccel a hátrányát Carlos Sainz mögött, jól tudja, hogy a hátralevő két napban csak akkor van esély a harmadik Dakar győzelmére, ha a spanyolnak gondja van. Sőt a Peugeotnak hátvédje is van, Stephane Peterhansel még mindig a második, 44 perccel Sainz mögött, és több mint 20 perccel Al-Attiyah előtt. Mr. Dakar elégedett a helyezésével, a néhány nappal ezelőtt kiszakadt hátsó futómű után, valóban nem rossz a második pozíció.

De mi történt Sainz-cal? előbb defektet kapott, majd a váltó kezdet rakoncátlankodni a 3008 DKR-ben, az utolsó kilométereket harmadik fokozatban kellett megtennie. Szerencséjére nincs egyedül a pályán, Despres árnyékként követi két versenyben levő csapattársát, csütörtökön is a 10. helyen kocogott be a kilencedik Sainz mögött.

A kamionos mezőnyben hihetetlen az összetett állása. 7518 kilométernyi versenyzés után mindössze egyetlen másodperc a különbség az élen álló Eduard Nikolaev és az idei Dakar meglepetésembere Federico Villagra között, igaz ehhez kellett Villagra szerdai 15 perces büntetése is. Még mondja valaki, hogy unalmas túlélőtúra a Dakar… “Három évvel ezelőtt, amikor kezdtem, nem gondoltam volna, hogy az élen harcolok majd, mert addig sosem vezettem kamiont” – szúrt oda a rutinos kamazosoknak Villagra, és azt is kihangsúlyozta, hogy nincs rajta nyomás. A nyomás a Kamazon van, illetve már csak Nikolaeven, az ő rutinjukkal meg kell nyerni a Dakart, kíváncsiak vagyunk mit tartogatnak a végére. Addig míg ők ketten a győzelemért küzdenek a többiek a szakasz-elsőségekért harcolnak. Csütörtökön Van Genugten és Kolomy harcolt az elsőségért, végül a holland 4 perccel megelőzte a csehet, aki az utolsó előtti ellenőrzőpont még vezetett. Az szakasz végén azonban rákapcsolt a holland, és a harmadik idei sikerét is begyűjtötte. Az összetettben Viazovich komoly előnnyel a harmadik, a negyedik helyért viszont megy a harc, Mardeevet üldözi a két ivecós, Van Genugten és Ardavichus.

A 13. napon újra versenyeznek a motorosok is, bár a speciálszakaszt lerövidítették számukra. A négykerekűek az eredetileg tervezett 929 kilométeres úton jutnak el Cordobába, amelyből 369 kilométer a speciálszakasz.

foto: Dakar Media, Kamaz Media, Federico Vallagra facebook