Dakar 10. nap – káosz a motorosoknál, Dési János is kiesett

Negyven fok feletti hőséggel, és kiszáradt folyómedrekkel fogadta Argentína a Dakar mezőnyét, mellé a szervezők egy kis navigációs csavart is tettek az itinerbe, és ez sokakat megtréfált. A motoros élmezőny fele eltévedt, az élen álló Adrien Van Beveren kiesett, így a szakaszgyőztes Matthias Walkner komoly előnnyel vezeti az eddig nagyon szoros motoros versenyt. Stephane Peterhansel megint szakaszt nyert, és ezzel második lett az összetettben a csapattárs Sainz mögött. Sajnos Dési János is feladta a Dakart.

Kevin Benavides, Toby Price, Antoine Meo, Stefan Svitko, Joan Barreda és Ricky Brabec is benne volt abbana  csapatban, akik rossz folyómedret követtek Belén közelében, emiatt 10 kilométerrel eltértek a helye iránytól. Ez az apró hiba azt jelentette, hogy elszállni látszik az esélyük a végső sikerre. Adrien Van Beveren mindössze három kilométerrel a cél előtt esett egy hatalmasat, nem tudta folytatni. A 10. szakaszt Matthias Walkner nyerte, 11 perccel volt gyorsabb a második Quintanillánál, ez pedig azt jelenti, hogy az összetettben majdnem 40 perc az előnye Joan Barreda Bort előtt. A spanyol teljesítménye előtt is le a kalappal, a harmadik napon visszaesett, aztán megsérült a térde, most pedig ott van a második helyen. A kiesettek listáján szerepel Dési János is, így már csak két határon túli motorosunk van versenyben. Gyenes Emánuelnek megint jól ment, 30. lett a szakaszon, az összetettben pedig a 25. helyen áll. Saghmeister Gábor 13 órányi motorozás után a 82. lett, 10 szakasz után pedig 84. a Dakaron.

 

Az autósoknál megint a Peugeot volt a leggyorsabb. Peterhansel végigviharzott a pályán, csaknem 9 perccel verte De Villierst. Sainz lett a harmadik, de őt Despres kíséri árnyékként, és vigyáz a vezető spanyolra. Sainz előnye az élen már 50 perc felett van, a második pedig már nem Al-Attiyah, hanem Peterhansel. A katari toyotás rengeteget veszített amikor 70 kilométerrel a cél előtt eltört a hátsó felfüggesztés, és a javítás helyett inkább a sérül autóval döcögtek be a célba. Az átlagsebességük a szakaszon így 56 km/h lett, miközben Peterhansel 100 feletti átlagot ment. Az összetettben a két Peugeot mögött a három Toyota következik, szinte pontosan olyanok a különbségek, mint az ötödik nap végén.

A kamionoknál most kezd érdekessé válni a verseny, az eddig remekül kitartó Villagra hazai pályára ért. A szakaszt a csapattárs Van Genugten nyerte ugyan, de mögötte fél percnyire jött Villagra, a vezető Nikolaev pedig 22 perc hátránnyal csak negyedik lett. Emiatt az élen is felére olvadt az előnye, most 24 perccel vezet, de még egy ilyen napot nem engedhet meg magának.

A Dakar 11. szakaszán Belénből Chilecitoba utazik a karaván. A 485 kilométeres össztávból 280 kilométer a speciálszakasz.

foto: Dakar Media, Peugeot Media, Federico Villagra, Red Bull Media