Dakar 4. nap – Szalayék Opelje nem bírta a sivatagot

Nem sikerült jól Szalay Balázsék visszatérése a Dakarra, az új Opel Mokka cserbenhagyta a csapatot, a negyedik napon nem tudtak végigmenni a pályán emiatt kizárták őket a versenyből. Az autós mezőnyben megint a Peugeot dominált, ezúttal Sainz nyerte a szakaszt, a motorosoknál pedig kiesett a tavalyi győztes Sam Sunderland.

Fantasztikus környezetben, az óceán partján rajtolt a Dakar negyedik szakasza, és a szervezők remek érzékkel csoportosan indították a mezőnyt, így szenzációs látványt nyújtottak a fövenyen gyorsulási versenyt tartó versenyzők. A móka nem tartott sokáig, hamarosan következtek a dűnék, amelyek újra feladták a leckét a résztvevőknek.

Az autós mezőnyben megint a Peugeot volt a legjobb, de kedden veszítettek egy autót. Cyril Despres eltalált egy sziklát, kitört az autójának jobb hátsó kereke, kétséges, hogy folytathatja e. Ha igen, akkor is búcsút mondhat a jó eredménynek. Nasser Al-Attiyah is bajba került, a Toyota megállt a szakaszon, és majd egy órát vesztegelt mire folytatni tudta. Loeb idei első szakaszgyőzelmét szerezte, Sainz és Peterhansel szorosan ott volt a nyomában. A Mini becsületét Hirvonen mentette meg ezen a napon, negyedik lett, de több mint fél órát kapott a Peugeot triótól. Az összetettben Peterhansel állt az élre, Loeb 7, Sain 13 perc hátránnyal követi, a negyedik Al-Attiyah már 54 perc hátrányban van.

A motorosoknál kiesett Sam Sunderland. A címvédő egy ugrató után sérült meg, a háta kapott egy nagy ütést, így nem tudta folytatni. A szakaszt Adrien Van Beveren nyerte, és a yamahás ezzel az összetett élére ugrott. A márkatárs De Soultrait lett a második, Walkner a harmadik, de az első 19 versenyző negyedórán belül ért célba. Négy nap után Van Beveren vezet, Quintanilla és Benavides előtt, a különbségek minimálisak.

A magyar motorosok közt Gyenes Emánuel továbbra is remekül megy, a 29. lett. Dési János a 79. helyen ért célba, Saghmeister Gábor pedig több mint 4 órás hátránnyal a 112. lett. Az összetettben Gyenes a 29., a hátrány mindössze másfél óra, ami remek eredménynek számít. Dési a 96., Saghmeister a 105. 

Szalay Balázsék a bajokkal teli harmadik nap után a mezőny végéré indultak, és az elején szépen kapaszkodtak felfelé, de aztán újra meghibásodott a Mokka. ” Beértünk a gigantikusan magas homokhegyek közé, és ott felforrt a víz. Mint kiderült, támadt egy lyuk a tartályon, az nyitva maradt és azon az összes víz távozott, így a túlélő, tartalék vizünket kellett beleöntenünk a tartályba” – mondta a pilóta, de ezt a hibát a második ellenőrzőponton még meg tudták javítani. A következő dűnéken aztán megint az önindító adta meg magát. “Már lefelé tartottunk a legmagasabb dűnéről, amikor előttünk feltűnt egy kamion. Megálltam, és azonnal lefulladt az autó, onnantól kezdve pedig megint nem indult el. Pedig ez volt a harmadik vadonatúj önindító, amit a fiúk beletettek. És mégis… Hiába nyomtuk a gombot, semmi sem történt. A kamion segített elindulni, de közben elkezdett lemenni a nap, és el kellett döntenünk, mi legyen…” – mesélte tovább a történteket Szalay, aki a navigátorral együtt végül úgy döntött, hogy kijönnek a pályáról, és alternatív útvonalon fejezik be a szakaszt. A Dakar azonban nem Africa Race, így itt a szervezőknek nem érdekük, hogy egy páros mindenképp folytassa, akár komoly időbüntetéssel is. Szalayék neve már a kiesettek listáján szerepel, az indok kizárás.

A kamionosok közt Nikolaev folytatta a jó szereplést, az orosz majd fél órával verte az ivecós Villagrát, Kolomy lett a harmadik. Az összetettben is meglépett Nikolaev, már 37 perccel vezet Villagra előtt. Harmadik helyen Viazocich áll a MAZ-zal, de már közel két és fél óra a hátránya. 

A quadosoknál tegnap megdicsértük Ignacio Casalét, de hiba volt, a chilei a negyedik szakaszon elveszítette veretlenségét. Az orosz Karakin nyerte a szakaszt, igaz mindössze 43 másodperces hátránnyal. A quados mezőnyben a Yamaha dominál, a negyedik napon az első 14 versenyző Yamahával ért célba, és az összetettben is ez a márka áll az első tíz helyen.

Az ötödik napon Areqiupát veszi célba a mezőny, az 508 kilométerből 266 lesz a speciálszakasz, természetesen dűnék közt.

foto: Dakar Media, Peugeot Media, Opel Dakar Team, Kamaz Master Team