Dakar 3. nap – Al-Attiyah lett az első, de a Peugeot van nyeregben

Nasser Al-Attiyah nyerte a Dakar harmadik szakaszát, mögötte a Peugeot négy autója ért célba, majd újra két Toyota következett, így a Dakar autós mezőnyében az előzetes várakozásokkal ellentétben a Mini helyett a Toyota lett a franciák első számú kihívója. A motoros mezőnyben Sam Sunderland lett az első, a kamionosok közt Villagra megelőzte Nikolaevet. Szalayék borultak.

Kétszer is defektet kapott Nasser Al-Attiyah, mégis megnyerte a Dakar harmadik szakaszát, sőt nem is nyomta túlságosan, inkább a biztonságra törekedett. Persze könnyű dolga volt, mert nem neki kellett elsőként végigmenni a pályán. A negyedik napon viszont ő lesz az első, így újra a Peugeotnál pattog majd a labda. De ne szaladjunk ennyire előre. A katari toyotás mögött a négy gyári Peugeot ért célba Peterhansel, Sainz, Despres és Loeb sorrendben, az összetettben továbbra is Peterhansel vezet Despres előtt. Ők sem nyomták ész nélkül, 4 és 8 perc között volt a hátrányuk, úgy, hogy az ötödik helyen beérő Loeb a komolyabb dűnékre inkább felgyalogolt, és saját szemével nézte meg, mi várja a túloldalon, és csak ez után kelt át a homokdombon a versenyautóval. A célban a francia ralivilágbajnok nagyon sportszerűen azt is elismerte, hogy talán nincs meg a megfelelő tapasztalata ahhoz, hogy jól olvassa a sivatagot. A Peugeot armada mögött De Villiers és Ten Brinke követezett, így Attiyahnak is megmaradtak a hátvédei, jól jöhet majd a végén.

A Mini gyakorlatilag már most elveszítette a Dakart, a hét autóból már csak Terranova van az élmezőnyben, az összetett nyolcadik helyén áll, 35 perc hátránnyal. Nani Roma már csak a 10., a szakasz vége előtt kevesebb mint egy kilométerrel borult. Beért a táborba, de az orvosi ellenőrzés nyaki és fejsérüléseket mutatott ki, így helikopterrel Limába szállították további ellenőrzésre, számára is véget ért a Dakar.

A motorosoknál Sam Sunderland volt a leggyorsabb a harmadik napon. Joan Barreda Bort a szakasz utolsó részén alaposan eltévedt, 15 kilométert kellett visszafelé mennie, és ez a kis plusz túra 28 percébe került, így már csak abban bízhat, hogy a riválisok is hibáznak majd. Elnézve a 40. Dakar eddigi eseményeit, erre elég sok esély van. Az összetettben is vezet a tavalyi győztes, Kevin Benavides és Pablo Quintanilla üldözi őt, de Sunderland előnye már csaknem 5 perc.

A magyaroknak is nehéz napjuk volt. Szalayék ismét többféle problémával küzdöttek, de végül aszfalton fejezték be a szakaszt. “Körülbelül húsz kilométerrel a rajt után a fesh-feshben, ebben a liszt finomságú, puha homokban lefulladt az autónk, és attól kezdve se kép, se hang – meg se nyikkant. Jó néhány órát vesztegeltünk ott, mire az egyik kamionos legénység végre hajlandó volt segíteni, és lerántott a dűnéről. Beindult a kocsi, és ezután egészen hosszú ideig teljesen jól mentek a dolgaink, de hét kilométerrel a cél előtt egy kicsit elkavarodtunk, és a helyes út keresése közben leestünk egy dűne tetejéről. Felborultunk, az autó az oldalán állt meg, és megint elment belőle a töltés, úgyhogy hiába állított talpra valaki, nem tudtunk továbbmenni. Jött egy másik autó, aki húzott egy ideig, de amikor egy magasabb dűnéhez értünk, ott hagyott az aljában. Azután valamikor este tíz óra tájban érkezett egy perui ralis srác, aki előbb felhúzott minket a dűnére, majd segített megjavítani az áramellátást, úgyhogy beindult az autó és órák múltán végre kiértünk az aszfaltútra, ahol a szervizes fiúk már vártak minket.” – nyilatkozta Szalay Balázs. Gyenes Emánuel továbbra is nagyon jól megy, a 35 lett a szakaszon, míg Dési János a 99., Saghmeister Gábor a 109. helyen ért célba. Az összetettben Gyenes a 33., Saghmeister a 105., Dési a 107.

A kamionos mezőnyben az Iveco nyert, Villagra 35 másodperccel gyorsabb volt Nikolaevnél. Az összetettben továbbra is az orosz vezet 9 perces előnnyel. A harmadik Mardev lett, a negyedik helyen pedig egy cseh egység ért célba, de nem egy Tatrával, hanem Martin Macik volt az, egy Liazzal. A tatrások közül Loprais másfél órát veszített, Kolomy pedig nem szerepel a célba érkezők listáján, ha folytatja is, komoly büntetést kap.

A quados mezőnyről nem sokat lehet elmondani, a többi kategóriával ellentétben itt meglehetősen unalmasan alakulnak az események. 2014 győztese a chilei Ignacio Casale minden nap nyert, így három szakasz után 26 perces előnnyel vezet. Már most nyilvánvaló, hogy ha nem követ el hibát, akkor legyőzhetetlen.

A Dakar negyedik napján nem költözik a tábor, San Juan De Marcona körül jelöltek ki a szervezőek egy 444 kilométeres távot, amelyből 330 kilométer specializálsz,természetesen újra dűnékkel.

foto: Peugeot Media, Opel Dakar Team, Dakar Media, Toyota Media