Dakar 2. nap – a Peugeot az élen, egy Minivel kevesebb

Kőkemény szakasszal “kedveskedtek” a szervezők a Dakar első igazi versenynapjára, ami alaposan meg is kavarta a sorrendet. A Peugeot az élre állt, a Mini sokat veszített, Szalayék a középmezőnyben végeztek. A motorosoknál Jan Barreda Bort volt a leggyorsabb, Horváth Lajos műszaki hiba miatt kiesett.

Cyril Despres pályafutása második autós szakaszgyőzelmét szerezte, és ezzel vezeti a Dakart. A siker egyik kulcsa a majdnem hibátlan navigáció volt. Despres mögött mindössze 48 másodperces hátránnyal ért célba Mr. Dakar, azaz Stephane Peterhansel, aki így az összetettben is második, ott 27 másodperc a hátránya. Peterhanseléknek háromszor is keresgélniük kellett a navigációs pontokat, azzal veszítettek néhány percet. A Peugeot totális sikerét Sebastien Loeb harmadik helye tette teljessé, az autójában ezúttal rendben volt a fék, így “csak” a homokkal és a navigációs nehézségekkel kellet megbirkózniuk.  A negyedik Peugeot 3008Maxival Carlos Sainz a hatodik lett, a spanyol kétszer is defektet kapott.

A Mini keserves napon van túl. Egy autót máris elveszítettek, az amerikai Bryce Menzies első Dakarján már a második napon kiesett. “Én jól vagyok, de a navigátorom miatt aggódtam, eltörte a bokáját. Keményebb talajon kezdtük a napot, amikor Pete szólt, hogy dupla felkiáltójeles rész következik. Úgy láttam, hogy kisebb az ugrató, mint amekkora valójában volt. Elemelkedett az autó hátulja, és az első lökhárítóra érkeztünk. Azt hiszem, öt vagy hat bukfencünk volt. Nem így terveztem az első Dakarom, nagyon rosszul érzem magam a csapat miatt is, mert ők rengeteget dolgoztak, hogy itt legyen az autó a versenyen. Most csak annyit tehetek, hogy keményen dolgozok, és jövőre még erősebben térek vissza” – nyilatkozta a csalódott pilóta, aki az első nap végén még a negyedik helyen állt a versenyben. 

A minisek közül a legjobban Orlando Terranova áll, ő hatodik az összetettben, de a szakasz vége előtt ők is elkövettek egy hibát, így veszítettek néhány percet. Miko Hirvonen szintén navigációs problémával küzdött,  kihagyott egy ellenőrzőpontot, 3-4 percébe került, így most hetedik. Nani Roma a 10. helyen áll, neki a motorháztetővel gyűlt meg a baja. Majdnem elszállt az alkatrész az autóról, így meg kellett állniuk javítani. 

Szalay Balázsék a 42. helyen végeztek, összetettben egy hellyel előrébb állnak, de nekik sem volt egyszerű napjuk. “Az első száz kilométert öt óra alatt tettük meg, pedig a legnagyobb dűnét simán vettük, megelőztünk vagy tíz-tizenöt autót, utána azonban elszúrtam egy simának tűnő átkelést. Elakadt előttünk az egyik orvosi autó, s mutatták ugyan, hogy merre kerüljünk, de rosszul, úgyhogy huszonöt perc ásás lett a következménye. Utána elment a töltés, az egyik kábel lejött a generátorról, és amikor visszatettük, akkor sem töltődött az akkumulátor, úgyhogy amikor a defektcsere után lefulladtunk egy dűnén, soha többet nem indult be a kocsi. Több mint fél órát vártunk, amíg valaki arra jött és segíteni is hajlandó volt, meghúzott minket és így tudtuk folytatni az utunkat a cél felé. Pontosabban volt még egy rövid ásásunk, de akkor én már ki sem szálltam, nehogy megint ott ragadjunk – Laci egyedül lapátolt” – nyilatkozta Szalay a nap végén. Ezen felül egy extra megállást is be kellett iktatniuk, mert égett szagot éreztek a kocsiban, de szerencsére nem lett nagyobb baj.

Horváth Lajos “Laller” idén sem járt szerencsével a Dakaron, a neve a kiesettek között szerepel, vele együtt összesen 10 motoros adta fel a Dakart a második napon. Laller motorjának hűtése ment tönkre, és a vizet forraló, és emiatt egyre erőtlenebb motorral fel kellett adnia a Dakart. A legjobb magyar Gyenes Emánuel lett, ő a 37. helyen ért célba, Dési János 88. lett, Saghmeister Gábor a 118. helyen végzett. A motorosok a megszokottal ellentétben nem elsőként, hanem az autós mezőny mögött indultak. A győztes a hondás Joan Barreda Bort lett, majd 3 perccel verte a yamahás Adrien Van Beverent, míg a legjobb KTM versenyző Matthias Walkner volt, ő négy és fél perces hátránnyal ért be a táborba. A tavalyi győztes Sam Sunderland csak a hetedik lett. Az összetettben Barreda vezet, Van Beveren és Walkner előtt, Sunderland a negyedik. A magyarok közül Gyenes a 35., Saghmeister a 100., Dési pedig az első napon kapott 2 órás bünetése miatt a 108. 

A kamionosoknál is érdekesen alakult a második nap. A Kamaz ugyan megnyerte a szakaszt, Nikolev lett az első, de mögötte nem a csapattársak következnek, hanem a De Rooy Ivecóval az argentin Federico Villagra, ö több mint 3 perccel volt lassabb, mint Nikolaev. Utánuk két Tatra következett Lopraissal és Kolomyval, a többi Kamaz pedig nagyon sokat veszített. Sotnikov 39 perc hátránnyal lett 9., Mardeev és Shibalov pedig csak a 16-17. helyen ért a célba, több mint 2.5 órát veszítettek, így Nikolaev gyakorlatilag egyedül maradt az élen a csapatból. Az összetettben öt és fél perc az orosz előnye Loprais előtt, Villagra a harmadik kilenc és fél perc hátránnyal.

A Dakar harmadik napján Piscóból San Juan de Marconába autózik a mezőny. Az 502 kilométeres távból 295 kilométer lesz a speciálszakasz.

foto: Dakar Media, Peugeot, BMW Media, Joan Barreda facebook, Kamaz Master Media, Opel Dakar Team