Már 2019-et tervezik a Rali-Vb szervezői

Még el sem kezdődött a 2018-as szezon, de már a jövő évet tervezik a Rali-világbajnokság szervezői. Új lebonyolítási rend, új helyszínek, és több verseny szerepel a tervek között.

Miközben az idei versenynaptár Lengyelország kiesésével és Törökország belépésével újra 13 helyszínen zajlik majd, a WRC szervezői fontolgatják a naptár kibővítését. 2004 és 2007 között már rendeztek 16 versenyt, de a költségek csökkentése és a logisztikai nehézségek kiküszöbölése okán redukálták a versenyek számát. Új-Zéland hiába kampányol idén sem tudott visszatérni a naptárba, és ennek egyik legfontosabb oka épp az volt, hogy a csapatok túlságosan magasnak találták a költségeket.

2019-ben két távoli helyszín, Chile és Japán szeretne versenyt rendezni, és folyik az egyeztetés a horvátokkal is. Déli szomszédainknál a megfelelő időpont megtalálása jelenti a fő akadályt. A horvátok júliusban szeretnének versenyt rendezni, de a WRC vezetői okosan felismerték, hogy ebben az időszakban annyira zsúfolt az ország, hogy lehetetlen versenyt rendezni és megfelelő szabad szálláskapacitást találni, szeptemberben viszont nincs üres hely a naptárban, így sajnos csökkent a horvátok esélye a rendezésre.

Chile az Argentin Rali előtt egy héttel rendezne versenyt és “Nagyon közel van a megállapodás” – mondta Oliver Ciesla a WRC első embere az Autosportnak. A chilei verseny különlegessége az lehet, hogy a Conception környékén rendezett gyorsaságik 200 méteres tengerszint feletti magasságon zajlanak majd, így extra kihívást jelentenek az autóknak és a versenyzőknek. A nézettséggel nem lenne baj, a rali a foci után a második legnépszerűbb sport az országban, és a Dakaron már láttuk, hogy a chileiek rajonganak az autósportért. Áprilisban az átlaghőmérséklet 18 fok, a csapadékos napok száma 8 alatt van, és a csapadék mennyisége is kevés, így ideális az időpont egy raliversenyhez.

A Japán fordulót természetesen a Toyota szorgalmazza, a verseny központjának is a több mint 400.000 lakosú Toyota várost szeretnék, amely 35 kilométerre van Nagoyától. Az időpont tekintetében  a legfontosabb, hogy elkerüljék a 2020-as Tokiói Olimpiát, amelyet július 24 és augusztus 9 közt rendeznek. 

A naptár kibővítése viszont felvetette a kétnapos versenyek rendezésének kérdését. Néhány rendező már jelezte, hogy akár 2018-ban is szívesen tartottak volna két napos versenyeket. Ciesla nem zárkózik el ez elöl, de csak az egymást követő versenyek időtartamának csökkentését látja indokoltnak, egyéb esetben nem látja értelmét. Ha viszont minden futam kétnapos lenne, akkor egy szezonban akár két hétnyi hotelben eltöltött éjszaka is kiesne, ami a csapatok szempontjából ugyan kedvező, viszont rendezői oldalon ez már komoly bevételkiesést jelent.