Michelisz Norbert 11. lett az időmérőn, csodavárássá alakult a ma este

Honda pole Katarban, de sajnos nem Michelisz Norbertnek, hanem Esteban Guerrierinek. Norbi az időmérő második szakaszában fékhiba miatt lelassult, és csak 11. lett. Az időmérőn Guerrieri mögött Catsburg, Huff, Björk és Müller volt a sorrend, így Björk előnye már 8.5 pont. A nyitó futamon Kevin Gleason indul az élről, hacsak nem játszik el a Honda egy trükköt Guerrierivel.

Sokat nem lehet mondani az időmérőről, a legfontosabb elem az volt, hogy Norbi a Q1-et simán nyerte, majd a Q2-ben jött a dráma, a két leggyorsabb szektor után a harmadikban lelassult a Honda, mert a hetes-nyolcas kanyar környékén Norbi úgy érezte fog a fék. Hősiesen behozta az autót, de utána már nem tudott a pályára menni. Így is csak 131 ezred hiányzott a 10. helyhez és ezzel a nyitó futam polejához.

A volvósok megint bénáztak, Björk és Müller összeütközött, erről nincs is mit mondani, tényleg nem érdemlik meg a Vb címet. A Q3-ban Müller lassított így Björk mögött ért célba, Catsburg viszont odalépett, mert ő az összetett harmadik helyért hajt. Guerrieri könnyedén szerezte meg a pole pozíciót, és ekkor szomorodtunk el igazán, mert Norbi fél másodperccel jobb az argentinnál, az a fránya fék most sokba került.

Még én sem tudom, mi történt, mintha beragadt volna a fék a gyors körömön a 7-8. kanyarban. Sajnálom, hogy ez történt, de minden valamilyen okkal történik. Büszke vagyok magunkra, a csapatra, de még van két futamunk este, amiken a legjobbamat nyújtom majd, mert nem tehetek mást. Kegyetlen dolog mindezt átélni” – mondta Norbi az autóból kiszállva.

Egy megoldás lehetne, de rengeteg dolgot kell mérlegelni. Sajnos egy sima motorcsere nem elég ahhoz, hogy Norbi a poleba kerüljön a nyitó futamon. Az kellene, hogy Guerrieri autóját szabálytalannak találják, és kizárják az időmérőről. Norbi ezzel poleból indulna az első futamon, a másodikon pedig a 10. helyről. Igaz Björk is egyel előrébb kerülne, így Hondának mérlegelnie kell. Egy halovány Vb esélyért eldobjon egy biztosnak látszó győzelmet, amivel a dobogó tetején fejeznék be az évet? Hiszen ha Norbi szerez 25 pontot az első futamon, és Björk beér 5.-6. helyen, akkor öt-hat pont előnnyel kezdhetnénk azt a versenyt, ahol Björk a harmadik helyről indul, Norbi pedig a 10.-ről, és több pontot osztanak, mint az elsőn. Hmm. Így leírva nem is hangzik olyan rosszul. Egy okos Honda döntésben, és egy csodában reménykedve várjuk az estét. Hajrá Norbi!

foto: Fiawtcc.com, Castrol Honda Media