Yvan Müller autóba ül Katarban!

Yvan Müller nem csak tanácsokkal segíti Thed Björköt, hanem Nestor Girolami helyett az egyik Volvóba is beül, így Michelisz Norbinak a vártnál keményebb ellenfelekkel kell megküzdenie.

„Azért ülök autóba, hogy Thedet a világbajnoki címhez segítsem. Nehéz lesz, de biztos vagyok benne, hogy mindenünk megvan a cél eléréséhez” – mondta Müller, aki tavaly már alaposan keresztbe tett Norbinak azzal, hogy elengedte Tiago Monteirót, és így Norbi lecsúszott a Vb harmadik helyről.

Yvan Muller négy bajnoki címet gyűjtött eddig, 48 győzelem áll a neve mellett, és 29 pole pozíciót szerzett. Mindegyik rekord a WTCC-ben, de a 38 leggyorsabb körénél sem futott senki többet, és a legtöbb kört is ő töltötte az élen, 571-et. A Volvóval év elején szerzett tapasztalatokat, de a svédek annyira titkolóznak, hogy nem tudni, azóta mennyit vezette az autót. Versenytapasztalata azonban nincs, bár ilyen karrierrel, egy év alatt nem sokat felejt egy pilóta.

Elfogadom, hogy át kell adnom a helyemet Yvannak. Ő egy legendás versenyző, és több tapasztalata van Katarban, mint nekem, és ez fontos lesz a szezon utolsó versenyén. Várom már a 2018-as folytatást, a szezonzárót pedig közelről figyelem majd” – mondta Girolami.

Nestor jó munkát végzett idén, és értékeljük az erőfeszítéseit. A stratégiánk lényege az volt, hogy a legtapasztaltabb WTCC pilótát hozzuk a szezonzáróra, és ő Yvan Müller. Idén már sokat tett a csapatért, most pedig alig várjuk, hogy a volánhoz üljön, mert ez a legjobb lehetőségünk, hogy mindkét trófeát megszerezzük” – tette hozzá Alexander Murdzevski Schedvin, a Polestar vezetője.

Ezzel a lépéssel a Volvo bebizonyította, hogy mindent megtesz a végső sikerért, még akkor is, ha nem az történik amitől minden magyar szurkoló fél, hogy Müller kilöki majd Norbit. Ez a pszichés hatás is fontos, de Japánban láttuk, hogy a Volvónál is elég nagy a tanácstalanság, ha gyorsan kell dönteni. Amikor Björk a sérült autóval versenyző Girolamit üldözte, Yvan Müller volt az, aki odament a csapatvezetéshez, és segített, majd átment a Ladához, és tisztázta velük, hogy Ehrlacher sem avatkozik be. Ha a francia világbajnok autóba ül, ezeket a döntéseket gyorsabban hozza majd meg, és be is tud avatkozni.

Nem lehet ezt a lépést nem összehasonlítani a Honda anti-stratégiájával. Michigamival gyakorlatilag elpazarolnak egy helyet, utólag pedig nehéz lesz szembeállítani a makaói japán dobogót egy vagy rosszabb esetben két elveszített Vb címmel. 

A történtek ellenére bízunk benne, hogy Norbi teljesíti a feladatot, mert kétség kívül ő a leggyorsabb a mezőnyben. Sajnos a vállán levő teher most nagyobb lett, de ahogy már többször írtuk, ezekkel Michelisz Norbert meg tud birkózni!