Újra a Forma-1-ben az Alfa Romeo!

A Sauber szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy több évre szóló partneri megállapodást kötöttek az Alfa Romeóval, így 2018-tól kezdve csapatukat a főtámogatóvá előlépő márkának köszönhetően Alfa Romeo Sauber F1 Team néven működtetik tovább.

Sergio Marchionne a Fiat-csoport elnökeként jó ideje törekedett arra, hogy a Ferrari mellett a szintén FIAT konszernhez tartozó Alfa Romeo nevet is fellendítse, s erre az olaszok évtizedes receptje a Forma-es szereplés.

Az Alfa Romeo 1950-től 1988-ig volt jelen a Forma-1-ben, 1950. május 13-án az első F1-es futamon mindhárom dobogós helyet megszerezték. Nino Farina nyert, Luigi Fagioli lett a második, Reg Parnell pedig a harmadik. A negyedik Alfával Juan-Manuel Fangio kiesett a versenyen. 1950-ben Farina, 1951-ben Fangio lett bajnok az Alfával. A gyár 1985-ben fejezte be a versenyzést a királykategóriában, majd közel 30 év múlva a korábbi nagy ellenfél Ferrari autóin tűntek fel újra, de már csak szponzorként. 

„A Sauberrel való megállapodás jelentős lépés az Alfa Romeo márkájának megújításában, a márka harminc évnyi távollét után tér vissza a Forma–1-be. A nagy múltú márka, mely jelentős szerepet vállalt a sportág történelmében, most csatlakozik az F1-ben szereplő autógyártókhoz. A cég stratégiai és technikai tudását is egyesíti a Sauber-csapat tapasztalatával. Az Alfa Romeo mérnökei és technikusai, akik már az újonnan bemutatott Giulia és Stelvio modellekkel is bizonyították szakértelmüket, lehetőséget kapnak arra, hogy tudásukat a Sauber rendelkezésére bocsássák. Eközben az Alfa Romeo rajongói újra lehetőséget kapnak, hogy támogassák a gyártót, hogy az egy új és izgalmas fejezetet nyithasson a különleges és legendás sporttörténetében” – nyilatkozta Sergio Marchionne.

A pilótákról még nincs hivatalos információ, de nem lennénk meglepve, ha hamarosan bejelentenék a Charles Leclerc – Antonio Giovinazzi duót.

foto: Lothar Spurzem, Ferrari Media