2017 Bajnokai: George Russell – GP3

George Russellt napjaink egyik legnagyobb tehetségének tartja a szakma. A 19 éves norfolki pilóta ugyan még csak két lépcsővel a Forma-1 előtt jár, de idén nyáron már vezette a Mercedes W08-ast, és a hungaroringi teszten tökéletes munkát végzett. Így tett a Gp3-ban is, Jerezben megszerezte a bajnoki címet, ezzel ő a Gp3 nyolcadik bajnoka.

Russell gokarttal kezdte pályafutását, majd Forma Renault 2.0 és Forma-4-es évek után a Forma-3-ban versenyzett. Érdekes módon az igazán nagy sikerek elmaradtak, pedig a 2014-es Brit F4 bajnoki címéért 100.000 fontot és egy McLaren tesztlehetőséget is kapott. Egy évvel később próbálhatta ki Jenson Button 2011-es autóját, de ez után 2016-ban is maradt a Forma-3-ban. A Hitech GP autóját ebben az évben Mercedes motor hajtotta, így az év végi harmadik helye után logikus lépés volt, hogy a Mercedes leigazolta őt junior programjába. 2017-ben a GP3-ban folytatta, a sorozatot uraló ART Grand Prix csapatában, és négy futamgyőzelemmel, 190 ponttal, egy futammal a bajnokság vége előtt megszerezte a bajnoki címet.

George Russell, GP3-as világbajnok. Milyen érzés?
Fantasztikus. Elsősorban azonnal jár egy hatalmas köszönet mindenkinek az ART GP csapatánál. Végig fantasztikusan segítettek minket. Másodsorban, köszönöm a Mercedes AMG Petronas Motorsportnak. Végig támogattak a szezonban, aminek már az elejétől hittek bennem és velük együtt fejlődhettem, lehettem végül jobb versenyző, aminek az eredménye a bajnoki címem.   

Mennyire volt fontos számodra a kapcsolatod az ART GP-vel idén?
Mindennél fontosabb volt. Az is sokat segített, hogy 3 elképesztően tehetséges és gyors csapattársam volt. Remekül kijöttünk egész szezonban, minden futam végén leültünk és átbeszéltük a tapasztalatokat, hogy fejlődhessünk. Kijelenthetjük, hogy az ART autója volt idén a legjobb, és ez nem véletlen. Kemény munka eredménye, mert ez egy remek csapat. Bízom benne, hogy ebben nekünk is részünk volt.   

Mikor hitted el, hogy meglehet a bajnokság?
Elég korán megfordult a fejemben. A barcelonai fiaskó után volt egy teszt Budapesten az első és a második forduló között. Ott döntöttem el, hogy minden hétvégén a poleból szeretnék elindulni. Majdnem sikerül. Végül a hátralévő futamokon 3-szor indulhattam az első sorból, de például a jerezi első napon nem jött össze. Bár nem is ez volt a célom. Az évben a csapat végig nagyon támogatott és nekik köszönhetően azért éreztem, hogy bennünk van minden hétvégén a jó eredmény.

Hol voltak idén a legszebb pillanataid és a mélypontok?
Budapest mindenképp mélypont volt. A második helyről indultunk volna, de el sem kezdhettük a versenyt. A legjobb pillanat…hát..nem is tudom. Talán Spa időmérője volt az egyik nagy pillanat. Remek teljesítményt nyújtottunk mindannyian. Végig uraltuk az időmérőt, pedig csak három tizeddel voltunk gyorsabbak a másodiknál. Nagy pillanat volt. De nyilván a bajnoki győzelmem a csúcspont.

Mit jelent ez a győzelem számodra, nem beszélve a csapatról?
Biztos sokat jelent nekik a győzelem, de azért már kicsit a csapat hozzászokott ehhez a fajta elismeréshez ebben a kategóriában. A Mercedes egyértelművé tette, hogy győzelmet vár tőlem, teljesen mindegy hogy csinálom. Megnyerhettek minden futamot vagy lehetek végig minden versenyen a második, nekik teljesen mindegy, csak végül győzzek. Esteban (Ocon) például az utóbbit csinálta, és nyert 2015-ben. Tisztázták az elvárásokat és a célokat velem kapcsolatban. Persze ettől függetlenül rengeteg dicsérő üzenetet kaptam ma már tőlük, nagyon boldog mindenki.  

Mekkora része van a Mercedes AMG csapatának ebben a győzelemben?
Hatalmas. Az, hogy része voltam a csapatnak, bent lehettem az értékeléseknél, ahol Lewis Hamilton és Valtteri Bottas is ott volt, nagyon sokat segített. Látni, ahogy a két versenyző adatot analizál és segít a csapatnak azokat értelmezni, nagyon sokat segített nekem is a fejlődésben. És idén ugye kétszer is tesztelhettem F1-es autóban. Két napot a 2015-ös kocsival, és kettőt a tavalyival. Rengeteget tanultam a Pirelli gumik megfelelő használatáról, az üzemi hőmérsékletünkről. A gumikezelés eleve nagyon fontos a GP3-as futamokon, de ezzel együtt rengeteget segített a csapat nekem a fejlődésben idén…

Mit tervezel a következő évre?
Még semmit sem tudok. Nyilván a Forma-1 a végcél, de jövő évben még sajnos kicsit meg van kötve a kezem. Ez a sport arról is szól, mennyire tudsz jól teljesíteni, amikor megadatik neked a lehetőség. Szerintem az F2-ben folytatom majd, én legalábbis ezt szeretném. Ráadásul nem baj ha ezt közelről látja az F1-es csapat, és az ő jelenlétük nekem is sokat segít. És az F2 egy lépéssel közelebb vinne az F1-hez is. Ezen dolgozunk, még nincsenek konkrét híreink, de tárgyalunk folyamatosan.

foto: gerogerussellracing.com