Kvyatot sokadszorra is kidobták, Gasly és Hartley vezet Mexikóban

Brendon Hartley azt nyújtotta a USA Nagydíjon amit vártak tőle, így a Toro Rosso bejelentette, vele és Pierre Gaslyval folytatja az idei szezont. Ez azt jelenti, hogy az orosz Daniil Kvyat megint ülés nélkül marad.

A Toro Rosso már hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy Pierre Gasly mellett az új-zélandit ülteti autójába Mexikóban. Hartley az USA Nagydíjon a 13. helyen ért célba azok után, hogy az utolsó előtti pozícióból rajtolt büntetése miatt. A szabadedzéseken viszont jól teljesített, az autót ismerő Sean Gelaelnél gyorsabb volt pénteken az első szabadedzésen, a másodikon pedig ott volt Kvyat nyomában. A futamon azonban meghatározta a teljesítményét, hogy 2012-ben ült utoljára formaautóban. “Gyakoroltam, de éles helyzetben már régen voltam. Nem sikerült túl jól a rajtom, de az első körömmel elégedett voltam. Volt egy kis küzdelem Stoffellel. Most először mentem húsz kört egymás után ezekkel a Pirellikkel, tehát ugrás volt ez az ismeretlenbe, nem tudtam, mi fog történni. A gumik kezelése terén talán túl konzervatív voltam. Az utolsó etap végére már kezdtem egy kicsit jobban megérteni a helyzetet, és egészen elégedett voltam a teljesítményemmel. Csak amiatt voltam csalódott, hogy Stroll a kiállások után megelőzött, és beragadtam mögé. De újabb dolgot tanultam. Meg kellett volna nyomnom az előzésgombot, de azt gondoltam, hogy elég messze van tőlem. Több dolgot is tudtam volna jobban csinálni, és ha újrafutnám a versenyt, a mostani tapasztalatommal már egészen másképp csinálnám. E tapasztalataimra hagyatkozhatok majd, ha kapok még egy esélyt” – mondta a 27 éves újonc a futam után, és az esélyt meg is kapta, Mexikóban bizonyíthatja mennyit tanult.

Daniil Kvyat 10. helyével idén harmadszor szerzett pontot és azt nyilatkozta, szeretne végre tisztán látni jövője kapcsán, ezért tárgyalni fog a Red Bull pilótaprogramját vezető Helmut Markóval. Ugyan két évig még szerződése van a csapattal, ám amennyiben nem találnak módot a közös folytatásra, akár fel is bonthatja azt. Azt is elárulta, hogy már az F1-en kívül is körülnézett, bár annak fényében, hogy a Forma-1-ben nem sok lehetősége van, ez nem annyira meglepő.

 

A Toro Rosso számára a Hartley, Gasly páros tapasztalatlansága a konstruktőri 6. helyükbe krülhet, ráadásul épp korábbi pilótájuk Carlos Sainz veheti el tőlük, aki első versenyén brillírozott a Renault-val. Amit viszont elveszíthet a Toror Rosso a hatodik helyért járó bevétellel azt visszakaphatja a Daniel Ricciradóval folytatott tárgyalások során a Red Bull, mert Hartley ugyanabból a piaci régióból érkezik, mint az ausztrál, így marketingszempontból vetélytársat kapott Ricciardó, ami jó alkualap lehet a Red Bullnak, akik Verstappen hosszabbításával és Hartley szerződtetésével, valamint a Ricciardóval kapcsolatos nyilatkozataikkal jól láthatóan megkezdték a nyomásgyakorlást az ausztrálra.

foto: Red Bull Media