Green day Hockenheimben

Hatalmas meglepetést hozott a DTM utolsó előtti versenye, mert a listavezető Mattias Ekström nem szerzett pontot, a második René Rast csak hatodik lett a versenyen, viszont a bajnoki harmadik Jamie Green megnyerte a futamot, és ezzel kilenc pontra megközelítette Ekströmöt, akinek valamit ki kell találnia éjszaka, mert ezzel a tempókülönbséggel Green bajnok lehet a szezonzárón.

Az időmérőn már az is kisebb meglepetés volt, hogy két BMW pilóta, Glock és Martin volt a leggyorsabb, igaz Glocknak a szezonnyitón is kijött a lépés Hockenheimben. Green harmadik helyre kvalifikálta magát, Ekström pedig már ekkor az egyensúlyra panaszkodott, és csak 10. lett. A rajtnál Green megelőzte Martint, majd a hatodik körben pillanatok alatt Glock mellé varázsolta magát. Keményen összecsaptak, a brit levezett a pályáról Glockot, amiért a verseny után büntetést kapott, vasárnap hátrébb kerül a rajtrácson. “Láttam, hogy leszorítottam, ezért elemeltem a lábam a gázról, hogy magam elé engedjem. Mikor kiszálltam a kocsiból akkor tudtam meg, hogy 10 helyes rajtbüntetést kapok, így sokkal nehezebb lesz holnap” – mondta Green, aki a következő körben már tisztán előzte Glockot, és ettől kezdve nem is adta ki a kezéből a vezetést, és simán nyerte a versenyt.

A második helyen Mike Rockenfeller végzett, 2013-bajnoka csak a 23. körben cserélt kereket, és a verseny végén a friss gumikon könnyedén levadászta az előtte állókat. Timo Glock harmadik lett, de nagyon boldog volt a futam végén. “Tudtuk, hogy az Audi erős lesz a végén. A rajtra koncentráltam, és próbáltam előnyt kiépíteni, de amikor Jamie jött, nem tudtam védekezni” – mondta Glock, akit Rockenfeller az utolsó körben előzött meg.

Maxime Martin eseménytelen verseny után lett negyedik, Edoardo Mortara a tavalyi bajnoki csata után újra gyors volt Hockenheimben és a legjobb Mercedes versenyző lett az ötödik helyével. René Rast meglepetésre csak hatodikként végzett, neki sem volt meg a tempója. Nála is rosszabbul járt Ekström, aki a 8. körben kerékcserével próbálkozott, majd Nico Müller és Duval is próbált segíteni neki, de hiába, a svéd csak a 11. lett, nem szerzett pontot. Sőt, Maro Engelt levezette a pályáról, amiért figyelmeztetést kapott, és mivel idén ez volt a harmadik, 5 helyes rajtbüntetéssel indul a vasárnapi versenyen.  

Két bajnoki cím már eldőlt a szombati versenyen, a gyártók közt az Audi, a csapatok közt pedig az Audi Sport Team Rosberg (Jamie Green és René Rast) a bajnok.

A 2016-os mindent eldöntő utolsó futam után, újra óriási csata várható vasárnapra. Egy dolog biztos, a bajnok egy Audi pilóta lesz. Ekström előnye már csak 9 pont, de a svéd nagyon lassú volt szombaton, ráadásul rajbüntetést kap. Green gyors, lendületben van, de a 10 helyes hátrasorolás bénító lehet. Rast 13 pontra van Ekströmtől, Rockenfeller pedig az első versenyen elért második helyével 20 pontos hátrányban van, matematikailag még mindketten esélyesek. Ha nem lenne Green büntetése, mi rá szavaznánk, a brit a tavalyi harmadik, és a 2015-ös év végi második helye után megérdemelné a bajnoki címet, és a tempója alapján esélye is lenne rá, így azonban újra csak a kérdőjelek sorakoznak. De talán jó is így… 

 

foto: DTM Media