Tiago Monteiro nem indul Kínában!

A Honda közleményben jelentette be, hogy a bajnoki listavezető Tiago Monteiro orvosi tanácsra nem indul a hétvégi kínai versenyen. A portugál versenyzőt Gabriele Tarquini helyettesíti.

Tiago Monteiro a Honda utolsó háromnapos tesztjén fékhiba miatt szenvedett balesetet Barcelonában. Az elmúlt három hét kevés volt ahhoz, hogy a kéthetes kórházi kezelés után teljesen felépüljön, így a keddi vizsgálatok után az orvosai nem javasolták, hogy versenyezzen a kínai futamon. 

“Hihetetlenül csalódott vagyok, hogy nem lehetek ott Kínában. Csapatként óriási munkát végeztünk, hogy ott legyünk a bajnokság élén, és ez most nagyon visszavet bennünket. Sajnos az emberi testnek is megvannak a korlátai, és az orvosi csapat erőfeszítései ellenére, több időre van szükségem. Most arra összpontosítok, hogy időben a lehető legjobb állapotba kerüljek a hónap végére Motegire, és folytassam a harcot a világbajnoki címért. Hatalmas köszönet Gabrielének, hogy a helyemre lépett. Ő egy igazi barát, és nagyszerű csapattárs volt éveken keresztül a WTCC-ben. Nincs más, akit szívesebben látnék a versenyautómban”  – mondta Monteiro.

A Honda úgy döntött, hogy Monteirót Gabriele Tarquini helyettesíti. Az olasz pilóta 2015 végéig versenyzett a Hondánál, majd a tavalyi ladás évet követően kiszállt a WTCC-ből. A túraautózásnak azonban nem fordított hátat, azonnal lecsapott rá a Hyundai, és az i30 TCR program fejlesztő pilótája lett. Nem végzett rossz munkát, hiszen az elmúlt hétvégén a kínai TCR forduló első versenyén a 14. helyről indulva futamot nyert az olasz pilóta.

“Boldog vagyok, hogy visszatérhetek a Honda csapathoz, bár ennél vidámabb körülményekre vágytam. Tiago egy fantasztikus versenyző, aki megérdemli, hogy ott legyen a bajnokság élén. Nagy kár, hogy ki kell hagynia egy fordulót. Mindent megteszek majd Tiagoért és a csapatért ezen a hétvégén. Remélem a korábbi tapasztalatom a Civic-kel, és az új versenypálya eléggé kiegyenlíti majd az erőviszonyokat, és elég lesz ahhoz, hogy jó eredményeket érjek el” – nyilatkozta Tarquini.

Hétfőn beszélgettünk Michelisz Norbival, és természetesen szóba került Monteiro is. Norbi akkor még abban reménykedett, hogy a portugál indulhat a futamon: “Tudtam a baleset részleteiről, és Tiagoval is heti rendszerességgel beszéltünk, így tudtam a részleteket az állapotáról. Ismerve őt, meg lennék lepve ha nem tudna rajthoz állni, és nagyon sajnálnám is, mert bár ellenfelek vagyunk a pályán, ilyen helyzetet nem kívánnék senkinek sem. Mindig az a típus voltam, aki úgy élvezi a sikert, hogyha magasan van a léc.” 

Nem így történt, a portugál listavezető nem lesz ott a versenyen, és ezzel Norbi még akkor is lehetőséget kapott arra, hogy faragjon a 29 pontos hátrányból, vagy egy jó hétvégével akár a bajnokság élére álljon, ha ez volt az amit a legkevésbé kívánt.

Monteiro tesztbalesete ráadásul úgy történt, hogy az előtte levő hétvégén derült ki, hogy Roberto Colciago a versenybalesete után nem gyógyult meg teljesen, így Norbi a Honda engedélyével részt vett a TCR tahiföld versenyén, és emiatt egy nappal később csatlakozott a barcelonai programhoz. Ha nem így történik, lehet, hogy épp Norbi vezette volna az autót abban a pillanatban amikor elment a fék, hiszen az idei tesztek nagy részében ő kapott lehetőséget, és épp a TCR beugrás miatt változott  meg a program.