Kiss Norbi a bajnoki dobogóért küzd a szezonzárón

A Kamion Európa-bajnokság harmadik helyén áll Kiss Norbert, így érkezik a szezonzáróra, Jaramába. A listavezető Adam Lackónak 345 pontja van, majdnem biztosan bajnok, de mögötte a dobogós helyekért hatalmas a harc a tavalyi bajnok Jochen Hahn, a kétszeres Eb győztes Kiss Norbert és a német Steffi Halm között. Hahn épp 300 pontos, Norbi 16 pont lemaradással követi őt, Halm pedig 270 pontjával 14 pontos hátrányban van Norbi mögött. A hétvége négy futamán maximum 60 pont gyűjthető.

A szombathelyi pilóta egyik legeredményesebb versenyhelyszíne a Madrid melletti Circuito Permanente del Jarama. Egykor olyan Forma-1-es világsztárok nyertek itt, mint Graham Hill, Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi, Niki Lauda, James Hunt, Mario Andretti, Patrick Depallier és Gilles Villeneuve. Kiss Norbinak is remek eredményei vannak innen, hiszen amikor még a Seat márkakupa bajnokságában indult, már akkor is nyerni tudott itt, és azóta kamionversenyzőként is szinte letaszíthatatlan volt a dobogóról. A kronológiához tartozik az is, hogy a szériában az első győzelmét is itt szerezte meg, még 2011-ben. Tavaly már a Tankpool24-Mercedes versenyzőjeként szállt harcba Spanyolországban, és mindenképp jobb eredményekre számít 2017-ben mint az előző évben:

Azért is kedves számomra ez a pálya, mert 2015-ben itt lettem másodszor is Európa-bajnok. A spanyol rajongók is meglepően kedvesek velem, pedig még balszerencsés kalandjaim is voltak a hősükkel, Antonio Albacetével. Szeretnék újra jó eredményeket magaménak tudni ezen a hétvégén is, annak ellenére, hogy tavaly az egyik legnehezebb hétvégénk volt itt, köszönhetően a technikai problémáknak, és a büntetéseknek. A pálya egyébként egy igazi klasszikus, komoly versenypálya, amely szintemelkedésekkel, és egy-két meglepő kanyarral tűzdelt, amit nehéz belátni. Azt gondolom, hogy pont ez ad extra izgalmat nekünk versenyzőknek és a nézőknek egyaránt.


Kiss Norbi mindent meg akar tenni, hogy a jelenleg második helyen álló Ivecóval versenyző német Jochen Hahnt megelőzze. Így látja a helyzetét: “Hahn mindegyik versenyen a maximumot hozza ki magából, és a technikájából is. Mindenképp futamot kellene, hogy nyerjünk ahhoz, hogy legyen reális esélyünk át megelőzni. Amennyiben sikerülne legyőznünk, az hatalmas siker lenne, bár ez a harmadik hely is kiváló eredmény, és abszolút felülmúlja az év eleji céljainkat, és elvárásainkat.”

Kiss Norbi tehát motivált, és a német csapata is mindent meg fog tenni azért, hogy az utolsó versenyhétvégén a 2017-es kamion Európa-bajnokságon jól szerepeljenek. Sőt! A csapat már elkezdett dolgozni a 2018-as szezonra is, erről ennyit árult el a legsikeresebb magyar kamionversenyző:

A hétvégén új speciális SKF csapágyakat is teszünk a versenykamionba, és több olyan alkatrészt próbálunk ki, amit már év eleje óta terveztünk. Folytatjuk azt az utat, hogy amikor lehetőségünk adódik, mindig egy kicsit fejlesszünk a versenykamionon. Szerencsére az eredményeink jóvoltából a Mercedesszel is egyre erősebb lett a kapcsolatunk. A csapat menedzsment tárgyalt Zolder és Le Mans között is a Mercedes vezetéssel, és ezt előreláthatóan az elkövetkezendő hetekben is folytatni fogják, amelynek a végeredménye remélem az lesz, hogy komoly előrelépést tudunk tenni a motor teljesítmény növelése, és dinamikája terén is.

foto: TIKAphoto/Bóta Márta