Do svidaniya Kvyat, érkezik Gasly

A hétvégi Maláj Nagydíjon a 21 éves francia Pierre Gasly váltja majd az orosz Danyiil Kvjatot a Toro Rossonál. A csere nem végleges, de a csapat nem nagyon titkolja, hogy azért akarják tesztelni a franciát versenykörülmények között is, hogy eldöntsék kapjon-e 2018-ra szerződést a csapatnál. A Toro Rosso is megerősítette, hogy Malajziában Gasly lesz Sainz társa, így a várt pilótacsere megtörténik a maláj futamon, de nem Palmer veszíti el a helyét, hanem Kvyat.

Gasly a hungaroringi F1-teszten már vezette a Red Bullt, 17 kört tett meg. A köridejei láttán senki sem kapta fel a fejét, de a csapatok ilyenkor egy szimpla köridőnél sokkal részletesebb adatokat látnak, ezek alapján vonnak le következtetéseket. Gasly idén a Japán Super Formula sorozatban versenyez, harcban van a bajnoki címért, és az utóbbi futamokon két győzelmet és egy második helyet szerzett. A hírek szerint Japánban is Gasly vezet majd, de az USA nagydíj ütközik a Japán Super Formula szezonzárójával, így az a kérdés, mennyire fontos az a bajnoki cím a csapatnak, és emiatt Gasly azon versenyez, vagy marad a Toro Rossoban. Ha Japánban is bajnok lenne Gasly, akkor a 2013-as Formula Renault 2.0 és a 2016-os GP2-es bajnoki címe mellé egy újabb elsőséggel gyarapodna a kollekciója.

 „Gasly bizonyítási lehetőséget kap az F1-ben. Ez viszont nem búcsúzás a mi Danyiilünktől, mivel ő továbbra is a Red Bull-család tagja marad” – áll a Toro Rosso közleményében, kérdés, hogy az idén másodjára lefokozott orosznak hol találnak helyet. A szponzorpénzek, a Red Bull piaci jelenléte és a (sport)politika miatt fontos a csapatnak Kvyat, de a csapatfőnök nyilatkozata már többet elárul: “„Bizonyos okok miatt, melyek között több technikai jellegű volt, de voltak egyéni hibák is, Danyiil Kvjat idén nem igazán tudta megmutatni, mire képes. Ezért helyettesítjük most a következő versenyeken.” – fogalmazott Franz Tost. Ha pedig megnézzük a tabellát azt látjuk, hogy Kvyat mindössze 4 pontot szerzett idén, míg Sainz már 48-at. Az orosz talán abban reménykedhet, hogy Sainz távozásával megmarad egy üres hely a csapatnál. Arra a helyre viszont nagyon feni a fogát a Honda támogatott Nobuharu Matsushita, igaz a japán még a Forma-2-ben sem remekel.

foto: Red Bull Media