Auer “nyerte” az esőkáoszt a Nürburgringen

Lucas Auer pole pozícióból indult, és megnyerte a DTM idei 13. futamát, amelyet a 90 éves Nürburgringen tartottak. Ebben az olvasatban sima győzelemnek tűnik, főleg ha azt is hozzá tesszük, hogy Paul Di Resta, Robert Wickens és Maro Engel volt a további sorrend. A DTM ismerőinek azonban már gyanús lehet, hogy ezen a pályán a négyes Mercedes siker nem egy sima verseny eredménye. Igazuk van.

Már az időmérő sem alakult a megszokottak szerint, mert vizes pályán kezdtek a versenyzők, de a folyamatosan száradó aszfalt miatt 8-9 perccel a vége előtt előkerültek a slickek, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, az idők ettől kezdve körről körre javultak. Lucas Auer az utolsók közt fejezte be a gyors körét, így megszerezte a pole-t Marco Wittmann és Robert Wickens előtt. Persze pontokat is kapott az első három, ahogy ezt 2017-ben megszoktuk.

A rajtrácsra is slickeken állt fel a mezőny, azonban eleredt az eső, így bő tíz perccel a rajt előtt esőgumira váltottak a pilóták, és így is indult a futam. Wittmann lassan rajtolt, Farfus rögtön megelőzte őt, majd Auer mellett is elment és az élre állt. Di Resta ekkor már harmadik volt.

 

A verseny elején Farfus távolodott, Ekström pedig közeledett, a listavezető a 16. körben már a hatodik helyért előzte Timo Glockot. Nagyot ment még Paffett is, ő is folyamatosan lépett előre. 

Ekkorra azonban felszáradt a pálya, és elkezdtek slickekre váltani a pilóták. Blomquist, Rockenfeller és Müller a hátsó régiókból jött a boxba, de cserélt Wittmann, Paffett és Martin is, a belgát meg is előzte Paffett a csere után.

 

Úgy tűnt jó döntés volt, hiszen Müller rögtön másodpercekkel gyorsabb volt, mint az élmezőny, így Ekström, és az ekkor már több mint hét másodperccel vezető Farfus is jött a boxba. Még ez is későnek tűnt, mert Pafett megelőzte a hideg gumikon lassú Farfust, de az igazi dráma csak ez után következett. Az eső újra eleredt, és a slickek rögtön másodpercekkel lassabbak lettek, mint az esőgumik. Az járt jól, aki kivárt, és nem cserélt. A száraz gumikra váltók pedig újra jöhettek a boxba esőgumikért, így veszítettek egy kiállást.

Az élen Auer és Wickens a 24. körig várt, Di Resta pedig még tovább maradt a pályán. A skót döntött jól, meg tudta előzni Auert, és az élre állt, sőt az osztrákot még a csapattárs Mortara is feltartotta. Az utolsó körben azonban változott a sorrend, Paul Di Resta elengedte Lucas Auert, aki harcban van a bajnoki címért. Di Resta ezzel lemondott második idei győzelméről, Auer viszont a szezon első két hétvégéje után újra nyert, és ezzel egyetlen pontra megközelítette Ekströmöt, aki pont nélkül zárta az első futamot. 

 

A DTM nürburgringi első futamának végeredménye:

1. Lucas Auer Mercedes 34 kör
2. Paul di Resta Mercedes +0.794
3. Robert Wickens Mercedes +1.568
4. Maro Engel Mercedes +5.344
5. René Rast Audi +9.758
6. Jamie Green Audi +24.758
7. Edoardo Mortara Mercedes +31.593
8. Augusto Farfus Jr. BMW +49.335
9. Marco Wittmann BMW +56.886
10. Gary Paffett Mercedes +59.072

A DTM nürburgringi első futamának végeredménye: