Kiss Pál Tamás második lett a franciaországi Ralikrossz Eb. futamon

Loheacban az Európa-bajnokság negyedik fordulóján megnyerte az elődöntő futamát, és a döntőben második lett Kiss Pál Tamás, ezzel megismételte a barcelonai eredményét, és újra versenyben van a bajnoki dobogóért.

Tökéletesen felkészülve, a továbbfejlesztett Peugeot 208 WRX-el egy újabb magyar bajnoki futamgyőzelem után érkezett Kiss Pál Tamás az Eb franciországi helyszínére. Loheacban ismeretlen pálya, és eddig nem látott körítés várta a magyar bajnokot.

Óriási versenyzői parádén vettünk részt, amit nem csak a közönség, hanem mi is nagyon élveztünk. A franciák imádják a ralikrosszt, rengetegen jöttek el megnézni minket, és a versenyen is nagyon sok szurkoló volt. A megszokottnál kisebb csapattal utaztunk a futamra, így rengeteg dolgunk volt az első szabadezésig. A szokott feladatokon túl a beállítások tökéletesítésével is sok időt töltöttünk.” – mondta az első napokról a SPEEDBOX Racing Team pilótája.

A szabadedzéseken már ízelítőt kapott a csapat a hétvégén rájuk váró időjárásból, az eső épp akkor kezdett esni, amikor kiment a pályára Kiss Pál Tamás, így majdnem olyan ütemben gyűltek a hasznos tapasztalatok, ahogy javultak a köridők. Az első előfutamon aztán jött a meglepetés.

„Kicsit úgy éreztem magam, mint az utolsó greinbachi Ob futamon. Jó volt az autó, jól éreztem magam verseny közben, de a köridők nem olyanok voltak, mint amit vártam. Arra számítottam, hogy a listavezető Marklunddal tudunk egyforma időket menni, de inkább a mezőny többi részének tempójára voltunk képesek” – idézte fel a kezdést a miskolci pilóta.

Nagy baj azért nem volt, hiszen az első előfutamát megnyerte Kiss Pál Tamás, és az összetettben is negyedik lett. Ez azt jelentette, hogy a második körben a legjobbakkal került egy előfutamba. A Q2 hatalmas csatát hozott, de mind az öt versenyző figyelt arra, hogy a csaták ne menjenek a köridők rovására. Kiss Pál Tamás negyedik lett a futamában, azonban annyira gyorsak voltak, hogy ez egyben az összetett ötödik helyet jelentette. A Q3-ban ismét az élmezőny versenyzett együtt, de itt már véget ért a türelem. Anton Marklund nagyon agresszívan versenyzett, többször ütközött, Kiss Pál Tamás autójának is nekiment, így a SPEEDBOX pilótája végül az összetettben nyolcadik lett, Marklund pedig büntetést kapott.

Vasárnap reggel zuhogó eső várta a versenyzőket, de a magyar Peugeot is új beállításokat kapott, amelyek parádésan működtek, mondta Kiss Pál Tamás:

Már a bemelegítést is megnyertem, utána át is jött a Vb-s csapat, és megbeszéltük a beállításokat. A Q4-re a rajtot is sikerült tökéletesre beállítani, így könnyedén megnyertem, majd az elődöntőben is hibátlan volt a rajt, és a tempó is annyira jó volt, hogy négy másodperccel gyorsabb voltam a többieknél. A döntőben tovább romlottak a körülmények, de a rajtom megint a legjobb volt. Utána egy vízátfolyáson megcsúsztam, és a kocsi a kavicságyig sodródott. Bryntesson ezt kihasználta és megelőzött, mögöttem Marklund viszont ugyanúgy járt, mint én. Utána a felvert sáros vízpermetben már nem sikerült visszaszerezni a vezetést, de a második hely is fantasztikus eredmény. Egy egészen minimális csalódottságot érzek csak a hiba miatt, amiben a balszerencse, az új pálya, és az, hogy a Peugeot hazai versenyén mindenképp szerettem volna jó eredményt elérni egyaránt közrejátszott. Az viszont kárpótol, hogy vasárnap sikerült olyan teljesítményt nyújtani, amivel még a barcelonai tempót is felülmúltuk. A verseny végén újra megkaptuk a gratulációt a gyári csapattól és a Peugeot vezetőitől, és az Oreca mérnökei is nagyon büszkék voltak ránk. Az is beszédes, hogy az Eb-n idén eddig mi voltunk az egyetlen Peugeot csapat, amelyik dobogóra állhatott. A hétvégi teljesítménnyel a maximális 30 pontból 25-öt gyűjtöttünk, így a bajnokságban csak 5 pont a hátrányunk a harmadik helyezett mögött. Ez pedig azt jelenti, hogy újra kell gondolnunk a céljainkat. A szezonzárón újra a futamgyőzelem legyen a cél, és kockáztassunk, vagy a dobogós helyezést szemmel tartva a taktikus versenyzést válasszuk?”

Sok idő nem maradt a válasz megtalálására, mert a szezonzáró Lettországi versenyt két hét múlva rendezik Rigában.

A Ralikrossz Európa-bajnokság negyedik fordulójának végeredménye:

1. Thomas Bryntesson Ford Fiesta 
2. Kiss Pál Tamás Peugeot 208 WRX
3. Firmin Cadeddu   Citroen C4
4. Anton Marklund Volkswagen Polo
5. Derek Tohill    Ford Fiesta 
6. Tommy Rustad    Peugeot 208

foto: KPT Media / Johhny Loix