Kiss Norbi: győzelem az első futamon, korai búcsú a másodikon

Mindkét szabadedzést megnyerte, majd az időmérőt is uralta Kiss Norbert a Kamion-Eb budapesti hétvégéjének első napján. Ahogy vártuk, az első futamon tökéletesen rajtolt Norbi, Jochen Hahn nem tudta megelőzni a célegyenesben, fej fej mellett fordultak, és Norbi az élen jött ki az első kanyarból. Majd néhány kanyar után az is biztossá vált, hogy később sincs esélye Hahnnak, így Norbi 7.5 másodperces előnnyel magabiztosan nyerte a versenyt. Szlovákia után újra futamgyőzelemmel ünnepelhettek a szurkolók, ez volt az idei harmadik diadal. Norbi fölényéről pedig mindent elmond, hogy a verseny alatt futott leggyorsabb körével az időmérőn is második lett volna…

A második versenyen joggal reménykedhettünk egy újabb jó eredményben, mert a tempó megvolt hozzá, és a Hungaroringen Norbi ott is tud előzni, ahol más nem. A nyolcadik helyről indulva először ki is maradt Norbi a csatározásokból, előre is lépett két helyet, de aztán ő is bekerült a sűrűjébe. Az első körben a sikán után Lenz lökte le a pályáról, de itt még korrigálni tudott Norbi. Az első kör végén meglepetésre Vrsecky és Lacko állt az élen, de Vrsecky azonnal átadta a vezetést a bajnokságot vezető csapattársnak. Norbi a hatodik helyen üldözte Lenzet. A hármas kanyarból szélesen jött ki, majd a Mansellben is hajszálnyit lecsúszott az ívről és ezzel Ryan Smith jutott lehetőséghez. Az ötös kanyarban belülre került az Oxxo kanionja, majd eltalálta a Mercedes hátulját és Kiss Norbi a bukótérbe csúszott. Pozíciókat veszített, de néhány kanyar alatt látszott, hogy komolyabb a gond, és a kör végén Norbi a boxba hajtott. A futamot végül Lacko nyerte, úgy, hogy a végén Hahn komoly nyomás alatt tartotta. Smith az utolsó kanyarban még megelőzte Vrseckyt így harmadik lett. 

A futam után természetesen nem Smith volt a legnépszerűbb pilóta a paddockban, és mi is megkérdeztük a feleket, hogy látták az esetet.

Nagyon sajnáljuk a történteket. Ryan utólag azt mondta, hogy ha tehetné, visszaadná Norbinak a helyet, de sajnos már nem lehet. Nem akart beleszólni a bajnokságba, de sajnos így alakult. Azt tudni kell, hogy az időmérős büntetés miatt, amit indokolatlanul szigorúnak tartunk, nagyon felpaprikázott hangulatban versenyzett. Kiss Norbi bizonytalanul érkezett előtte a kanyarokba, így amint lehetőség nyílt rá beugrott a résbe. Sajnos egy méter hiányzott, így ütköztek. Jelenleg is vizsgálják az esetet, de most inkább versenybalesetnek tűnik. A verseny végén Vrseckyvel is nagyot csatázott, és a cseh pilótában sem volt rossz érzés” – mondta Jobbágy Ákos, az Oxxo csapatvezetője.

Nagyon sajnálom az esetet, sok fontos pontot szerezhettem volna, és hazai közönség előtt mindenképpen szerettem volna célba érni. Az elején már Sascha Lenz is kitolt a pályáról pedig hagytam neki elég helyet, aztán a második körben hibáztam, láttam, hogy jön Ryan, hagytam is helyet, de ismét csak én húztam a rövidebbet. Ryan lehetett volna türelmesebb. Holnap új nap lesz, a cél megint az időmérős győzelem, és az első futamon is újra nyerni szeretnék, a második futamon pedig majd meglátjuk mi lesz, remélem ott egy kicsit nyugodtabb lesz a verseny, mint ma volt” – mondta Kiss Norbi.

A versenyigazgatóság cikkünk írásának idején is vizsgálta a történteket, döntés még nem született.

A Kamion Eb hungaroringi első futama:

A Kamion Eb hungaroringi második futama:

 

foto: TIKAphoto / Bóta Márta