Lengyelország helyett Törökország a 2018-as WRC naptárban

A folyamatosan ismétlődő biztonsági problémák miatt a Lengyel Rali kikerült a jövő évi WRC naptárból, helyette Törökország rendezhet futamot, írja az autosport.com.

A pohár a Mikoljaki szakaszon telt be, ebben az éveben ott nem sikerült megzabolázni a túlságosan is lelkes nézőket. A probléma már évek óta ismert, 2015-ben is gondokat okoztak a nézők, és tavaly is ott lebegett Damoklész kardja a verseny rendezőinek feje felett. A döntést még meg kell erősíteni a Motorsport Világtanácsnak is, de az már csak formalitásnak tekinthető.

Sajnáljuk, hogy elveszítjük Lengyelországot, nagyon fontos piac, és sokat fejlődött itt verseny, de azok a biztonsági incidensek ami miatt a szövetség így döntött, nem ismétlődhetnek meg jövőre” – mondta Oliver Ciesla a WRC promótere, és azt is hozzátette, hogy ez nem a rendező felelőssége, hanem a felelőtlenül viselkedő szurkolók miatt történt így.

Törökország 2010 után tér vissza a versenynaptárba, de nem júniusban, hanem szeptemberben várható a Török Rali. A horvát és az új-zélandi versenyek körül továbbra is kérdőjelek sorakoznak, déli szomszédaink nem egyeztek bele a javasolt dátumba, és a financiális háttér sem állt még össze.

A szeptemberi török versennyel a mostani lyuk a naptárban kitölthető, de cserébe ott marad egy hely az olasz és a finn verseny között. “A 13 versenyből az első hat dátuma fix, a horvátokkal nem tudtunk megegyezni az időpontról, de az kizárt, hogy emiatt a teljes második félévet újraszervezzük. Az Új-Zéland visszatérésével kapcsolatos költségnövekedést a csapatok nem akarják vállalni, így nem valószínű, hogy lesz 14. futam” – árulta el Ciesla.

 

A csapatok bővítése azonban napirenden van, a tervek szerint a gyártók négy autót indítanának, és a legjobb három szerezne pontokat.

foto: Red Bull Content Pool