Vandoorne 2018-ban is marad a McLaren-Honda(?) versenyzője

A Belga Nagydíj előtt a McLaren hivatalosan is megerősítette, hogy a belga Stoffel Vandoorne 2018-ban is náluk fog versenyezni.

A hír annyira nem nagy meglepetés, a Magyar Nagydíjon már Eric Boullier elmondta, hogy hosszú távú megállapodásuk van Stoffel Vandoorne-nal, így nem is férhet kétség a maradásához. Most hivatalosan is megerősítették a szerződés tényét. “Örülök, hogy a csapat most formálisan is megerősítette, hogy náluk versenyzek jövőre, mivel így most az első szezonom második félévének úgy vághatok neki, hogy csakis a munkámra összpontosítok” – nyilatkozta az F1-ben a tavalyi Bahrein Nagydíjon ugyan már bemutatkozó, de első teljes szezonjának idén Ausztráliában nekivágó belga.

„Már az első F1-es szezonon első félévében is nagyon sokat tanultam a mérnökeimtől, szerelőimtől, Éric-től, Zaktől és Jonathantól , és Fernandótól is, aki briliáns versenyző és kiváló csapattárs. Végül, de nem utolsósorban szeretnék köszönetet mondani a McLaren partnereinek és a szurkolóknak a lojalitásukért, valamint a McLaren vezérkarának.” – futotta le a kötelező köröket Vandoorne, de érdekes módon a felsorolásból kimaradt a Honda, amelynek köszönhetően ez az év korántsem alakult olyan álomszerűen Vandoorne-nak, mint az utolsó GP2-es szezonja, ahol didalmenetben hódította el a bajnoki címet.

“Amikor 2016-ban bejelentettük, hogy Stoffel a McLaren-Hondánál fog versenyezni 2017-ben, előrevetítettük, az a tervünk, hogy több éven át nálunk szerepeljen. Ez a terv azóta sem változott, ezért örömmel erősíthetem meg, hogy velünk folytatja a közvetkező évben is. Mit minden újoncnak, neki is sokat kellett tanulnia az első F1-es szezonjának elején, de nagyon bízunk benne, egyre jobb lesz. A csapattársa kemény ellenfél – és ezzel finoman fogalmaztam, hiszen valójában ő napjaink egyik legjobbja –, de Stoffel hatalmas tehetség, és feltett szándéka, hogy nagy sikereket érjen el a jövőben” – kommentálta a bejelentést Eric Boullier.

Zak Brown ügyvezető igazgató többször is a jövő nagy bajnokának nevezte Vandoorne-t – és véleménye a belga eddigi teljesítménye alapján sem változott. “Eric szavaival egyetértve csak annyit tennék hozzá, hogy Stoffel nemcsak szupertehetség, hanem a jövő Forma–1-es bajnoka is. Ezért is szorgalmaztam mindig, hogy sokéves együttműködésbe kezdjünk. Mielőtt bárki a szerződés időtartamáról kezdene el kérdezősködni, szeretnénk hangsúlyozni, hogy a szerződések részleteiről nem beszélünk. De fogalmazzunk úgy, hogy olyan megállapodást írtunk alá Stoffellel, amely kifejezi, jelentős számú évet akarunk eltölteni vele. Mindannyian tudjuk, mi rejlik Stoffelben, és ha a futamgyőzelmekhez elég jó csomagunk lesz – márpedig lesz –, akkor Stoffel is esélyes lesz arra, hogy megszerezze az első F1-es győzelmét.”

Kérdés, hogy ez a csomag miből áll majd. Néhány héttel ezelőtt még a Renault motor beépítésének lehetősége is felmerült, és a franciák sem zárkóztak el attól, hogy a gyári csapat, A Red Bull és a Toro Rosso mellett egy negyedik istállót is ellássanak erőforrással. A Honda azonban a Magyar Nagydíjra nagyot lépett előre, és bár hivatalosan nem erősítették meg, a sportág berkein belül mindenki kész tényként kezeli, hogy a motorépítő specialista Ilmor közreműködése kellett ehhez a fejlődéshez. 

foto: McLaren Media