Német Rali: Ott Tanak nyert, Ogier vezet a bajnokságban

A hetedik gyorsasági szakaszon az élre állt Ott Tanak a Német Ralin, és nagyon okos, higgadt versenyzéssel ott is maradt, ezzel pályafutása második WRC futamgyőzelmét aratta. A második helyen Andreas Mikkelsen ért célba, a harmadik pedig Sebastien Ogier lett, aki ezzel 17 pont előnnyel vezeti a bajnokságot. A WRC2-ben Eric Camilli nyert, ezzel teljessé tette az M-Sport sikerét, igazán azonban a harmadik helyezett Pontus Tidemand – Jonas Andersson duó örülhetett, mert 2017-ben ők a WRC2 bajnokai.

A Power Stage-en Sordo, Lappi, Latvala, Ogier, Breen lett az első öt sorrendje, ők kapták az 5-4-3-2-1 pontot.

A pénteki nap felénél a szervizparkban leszakadt az ég, és ez tette igazán trükkössé a Német Ralit. A sárban kulcsfontosságú volt a gumiválasztás, és a hibátlan vezetés, de ez keveseknek sikerült. Kris Meeke már a csütörtök esti gyorson hatalmast hibázott, ezzel számára véget ért a verseny érdemi része, majd szombaton műszaki hiba miatt újra kiállt. Dani Sordo pénteken leesett az útról, így csak a Power Stage pontokban bízhatott. Élt is a lehetőséggel, így 5 fontos pontot mentett. Esapekka Lappi is összetörte a Toyotát az első napon, de a Power Stagen neki is sikerült pontokat mentenie. Thierry Neuville autóján pedig a kilences gyorson egy apró ütközés után kitört a jobb hátsó kerék és be kellett fejeznie a versenyt.

Nehéz versenyen van túl Jari-Matti Latvala is, folyamatosan hibázott, és az autó sem volt tökéletes, motorhiba és a kézifék hibája is nehezítette a dolgát, így a hetedik hely és a Power Stage harmadik helyéért járó plusz 3 pont nem rossz eredmény.

A Német Rali után örülhet a második és a harmadik helyezett is. Andreas Mikkelsen második helye remek eredmény a Citroennek, a norvég nem is kockáztatott, és nem kezdett komoly csatába Tanakkal, inkább arra figyelt, hogy Ogier ne érje utol. A 11-es gyorson majdnem rajtavesztett, megpördült és lefulladt az autója, de folytatni tudta. 

Ogier már a második gyorsaságin egy pörgéssel kezdte, ezzel visszaesett Neuville mögé, de a belga kiállása után hátradőlhetett. Egy kicsit kergette Mikkelsent, aztán a 16. szakaszon már rájött, hogy plusz három pontért nem éri meg kockáztatni a biztos 15-öt, így csak az utolsó szakaszra koncentrált, ahol sikerül is begyűjteni két plusz pontot.

Juho Hanninen lett a legjobb toyotás. Viszonylag eseménytelen versenye volt, egyszer járt a szőlők között, és szombat délután egy meghibásodott lengéscsillapító lassította. Elfyn Evanssal harcolt szombaton, de a gondok ellenére simán megelőzte a fordost. Két gyorsasági szakaszt meg is nyert, ezek közül az egyik a 42 kilométeres Panzerplatte volt. 

Az ötödik- hatodik helyen vasárnap óriásit csatázott Craig Breen és Evans, de a DMACK abroncsok nem voltak igazán jók szárazon, így a 21. gyorsaságin Breen nemcsak az ötödik helyet szerezte meg, hanem egy plusz pontot is gyűjthetett.

Latvala mögött Hayden Paddon végzett a nyolcadik helyen. Az új-zélandi hibával kezdett a szuperspeciálon, pénteken defektet kapott, a sras aszfaltról pedig kerek perec kijelentette, hogy utálja. Szombat reggel a változatosság kedvéért hátsó defektet kapott, de délután és vasárnap a száraz pályákon végre jól érezte magát.

Az idei WRC-vel induló Armin Kremer lett a kilencedik. Élvezte a vezetést, nem is hibázott nagyot, így biztosan szép emlék marad neki a verseny.

A WRC2 kategóriában Jan Kopecky lepte meg a mezőnyt a szuperspeciál győzelemmel, aztán a második Panzerplatte gyorsaságin egy defekt tönkretette győzelmi esélyeit, így végül Eric Camilli mögött a második helyen végzett. Pontus Tidemand úgy érkezett Németországba, hogy ha a legjobb négyben végez és Suninen nem nyer, akkor idén ő a bajnok. Tidemand nem kockáztatott, bekocogott a harmadik helyen, Suninen pedig csak hetedik lett, így a fiatal svéd lett a bajnok.

A Német Rali végeredménye:

1 Ott Tanak, M.Jarveoja M-Sport World Rally Team Ford 2:57:31.7mp
2 Andreas Mikkelsen, A.Jager Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 16.4 mp
3 Sebastien Ogier, J.Ingrassia M-Sport World Rally Team Ford 30.4 mp
4 Juho Hanninen, K.Lindstrom Toyota Gazoo Racing WRC Toyota 1:49.2 mp
5 Craig Breen, S.Martin Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 2:01.5 mp
6 Elfyn Evans, D.Barritt M-Sport World Rally Team Ford 2:03.4 mp
7 Jari-Matti Latvala, M.Anttila Toyota Gazoo Racing WRC Toyota 3:58.2 mp
8 Hayden Paddon, S.Marshall Hyundai Motorsport Hyundai 4:32.4 mp
9 Armin Kremer, P.Winklhofer   Ford 10:19.4 mp
10 Eric Camilli, B.Veillas M-Sport World Rally Team Ford 10:44.3 mp

foto: M-Sport Media, Citroen Media, Hyundai Media, Skoda Motorsport, Red Bull Content Pool