DTM: Újabb BMW siker, Marco Wittmann nyert Zandvoortban, de utólag kizárták!

A rajtnál megelőzte a poleból induló Augosto Farfust,majd a verseny végén sikeresen tartotta maga mögött Mike Rockenfellert Marco Wittmann és ezzel a címvédő megnyerte Zandvoortban a DTM idei 12. futamát. Rockenfeller lett a második, a harmadik helyen pedig az eddig pont nélkül álló Loic Duval végzett. Frissítés: Marco Wittmann autójában az előírtnál kevesebb üzemanyag maradt a futam végére, így kizárták, Rockenfeller lett a győztes.

Kaotikusan alakult az időmérő is Zandvoortban. Timo Glockot előbb Duval, majd Mortara tartotta fel, és máodjéára elszakadt a cérna a BMW pilótánál. Lelassított Mortara előtt, és a rádión szidalmazta az olaszt, majd a boxban úgy kellett lefogni, hogy ne menjen át a Mercedes garázsba. Glock ötödik lett az időmérőn, Farfus, Wittmann, Martin és Green mögött, de a történtek miatt kizárták az időmérőről, és 3000 euró büntetést is kapott. Mortara Greent is feltartotta, amiatt öt rajthelyes büntetést kapott a nürburgringi futamra, a Glock féle estért pedig 5 másodperces időbüntetést róttak ki rá. Büntették Gary Paffettet is, ő nem megfelelő gumikkal ment a kvalifikáción ezért a rajtrács végére sorolták, a 100. futamára készülő Paul Di Resta pedig motorhiba miatt ki sem tudott jönni a garázsból.

A verseny felvezető körén Tom Blomquist kalandozott, letarolt egy féktáv jelző táblát, és az első ajtaját is elveszítette. Ez után a rajt sem ment simán, mert Spengler kiugrott, Martin pedig beragadt, csoda hogy megúszták ütközés nélkül.

Wittmannt semmi sem zavarta, ahogy szombaton, úgy vasárnap is megelőzte az indulásnál Farfust és az első kanyarban az élre állt. A brazil az első kör végén kereket cserélt, majd sorra jöttek a többiek is. Green és Wickens csatázott már az új gumikon, de összeütköztek, Green megpördült, Wickens pedig defektet kapott. Rast a kerékcseréje után Blomquisttal és Engellel kakaskodott, de a listavezető húzta a rövidebbet és fel kellett adnia  versenyt, ezzel Ekström kapott nagy lehetőséget, hogy visszavegye a vezetést a bajnokságban.

A 12. körben Wittmann is kereket cserélt, majd egy körrel később Rockenfeller is, és az audis amint bemelegedtek a gumijai hatalmas tempót diktált. Körről körre közeledett Wittmannhoz, pedig a BMW 12.5 kilogrammal könnyebb volt az Audinál. 2.5 másodperc volt köztük a távolság amikor hirtelen lelassított, de hamarosan kiderült miért. A két éllovas utolérte a kerékcserét halogató Duvalt, aki gátlástalanul feltartotta Wittmannt, így Rockenfeller erőfesztés nélkül megérkezett a kék BMW mögé.

Duval a kerékcseréje után a gumikkal szenvedő Ekström elé jött vissza harmadiknak, a svédet pedig Müller fedezte hátulról a közeledő Paffett előtt. Közben Auer is bal első defektet kapott. Rockenfeller végül nem bírt Wittmannal és a végére fel is adta az üldözést, de hátul érdekesen alakultak a küzdelem. 

Paffett kétségbeesetten próbálta megelőzni Müllert, de a svájci csak cicázott vele, nem volt kétséges, hogy a csapattárs Ekströmöt védte. Aztán amikor Pafettnek sikerült volna beférnie a piros Audi mellé, egyszer csak ott volt előtte a kék, ami blokkolta. Kanyarokon át mentek így, és a végén gyakorlatilag egymás mellett autózva torlaszolta el a pályát Ekström és Müller. Paffett háborgott egy sor a rádión, aztán beletörődött, hogy itt most hatodiknál jobb helyen nem végez. Igaz így is a legjobb mercedeses lett, úgy, hogy a 17. helyről indult. 

A DTM zandvoorti második futamának végeredménye:

1 Marco Wittmann RMG BMW 56:32.597s
2 Mike Rockenfeller Phoenix Audi 0.807s
3 Loic Duval Phoenix Audi 17.388s
4 Mattias Ekstrom Abt Audi 58.880s
5 Nico Muller Abt Audi 59.427s
6 Gary Paffett HWA Mercedes 59.655s
7 Maxime Martin RBM BMW 100.197s
8 Timo Glock RMR BMW 1:00.735s
9 Augusto Farfus RMG BMW 1:00.876s
10 Jamie Green Rosberg Audi 1:03.212s
11 Bruno Spengler RBM BMW 1:12.816s
12 Maro Engel HWA Mercedes 1:30.934s
13 Edoardo Mortara HWA Mercedes 1:31.568s
14 Tom Blomqvist RMR BMW 1:32.085s

A futam közvetítése (rajt 18:00):

foto: DTM Media