Német Rali: Ott Tanak vezet az első nap után

Pedig az észt pilóta nem is szereti annyira az aszfaltos versenyeket. Ehhez képest a Német Rali hatodik gyorsaságiján felzárkózott az addig élen álló Andreas Mikkelsen mögé, majd megelőzte a norvégot, végül a pénteki záró szakaszon 5 másodperc fölé növelte előnyét. Persze ehhez kellet az is, hogy a délelőtt is elég trükkös gyorsaságik után a szervizidőszak alatt leszakadjon az ég, és a gumiválasztás is döntsön az utolsó három szakaszon. Ott Tanak vegyesen tett fel esős és lágy gumikat, ezzel még úgy is az élre állt, hogy hibázott a Mittelmosel szakaszon.

Mikkelsen nem kockáztatott, esős gumikat választott, és így is versenyben van a végső győzelemért. Az ő legnagyobb pillanata a négyes gyors végén volt, idén először nyert gyorsasági szakaszt. 

A harmadik helyen Thierry Neuville várja a szombatot, neki délelőtt volt egy kis kalandja, az egyik jobbosban meglátogatta a szőlőültetvényt, de szerencséjére oszloppal nem találkozott. Nála sokkal rosszabbul járt Dani Sordo, aki alaposan lepottyant a pályáról, és ezzel be is fejezte a napot.

Sebastien Ogier sokáig ott lihegett Mikkelsen és Tanak nyakán, de a nyolcas gyorson megforgott, veszített vele 20 másodpercet, és ezzel Neuville mögé esett vissza a negyedik helyre.

Elfyn Evans az ötödik helyen fejezte be a napot. Viszonylag eseménytelen szakaszokon van túl, bár a hármas gyorson nem sokon múlt, hogy leessen az útról.

A legjobb toyotás Juho Hanninen, ő a hatodik helyen áll, és még délelőtt a hármas gyorson kalandozott a szőlőkben. Eltalált egy faoszlopot és egy kicsit átalakította a Yarist, de folytatni tudta. Latvala előbb egy jobb első defekt, majd egy motorhiba miatt veszített sok időt, Esapekka Lappi pedig összetörte az autót, és ezzel neki is véget ért a napja.

A harmadik Citroennel Craig Breen trükközni próbált délelőtt, és két kemény gumit tett fel a két lágy mellé. nem jött be, a negyedik gyorson eltalált egy falat, defektet kapott, és még meg is forgott. Délutánra is csak két esőgumit rakott fel, és a nyolcas gyorson újra hibázott, elúszott az autó hátulja, megpördült és 5-6 másodpercet veszített.

Hayden Paddon napját egy délelőtti defekt tette tönkre, délután pedig az esős saras pályákon nem találta a ritmust. Tudja, hogy fejlődnie kell még ilyen körülmények között, de most abban reménykedik, hogy szombaton nem esik majd annyi eső.

A tizedik helyen a pénteki meglepetésember Jan Kopecky áll, 5.8 másodperc az előnye Tidemand előtt. Délelőtt egy lassú defekt miatt veszített időt a cseh, délután pedig inkább az óvatos tempót választotta, nem akart kockáztatni.

A Német Rali élmezőnyének állása 8 gyorsasági után:

1 Ott Tanak, M.Jarveoja M-Sport World Rally Team Ford 1:07:23.0s
2 Andreas Mikkelsen, A.Jager Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 5.7s
3 Thierry Neuville, N.Gilsoul Hyundai Motorsport Hyundai 28.2s
4 Sebastien Ogier, J.Ingrassia M-Sport World Rally Team Ford 30.6s
5 Elfyn Evans, D.Barritt M-Sport World Rally Team Ford 52.1s
6 Juho Hanninen, K.Lindstrom Toyota Gazoo Racing WRC Toyota 1:14.7s
7 Craig Breen, S.Martin Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 1:24.5s
8 Jari-Matti Latvala, M.Anttila Toyota Gazoo Racing WRC Toyota 1:54.7s
9 Hayden Paddon, S.Marshall Hyundai Motorsport Hyundai 2:29.5s
10 Jan Kopecky, P.Dresler Skoda Motorsport Skoda 3:36.2s

foto: Twitter, Citroen Media, M-Sport Media, Toyota Media, Red Bull Content Pool, Hyundai Media