Egy újonc nyerte a Finn Ralit

Az újonc Esapekka Lappi – Janne Ferm páros, és a Tommi Makinen vezette Toyota csapat megnyerte a hazai versenyüknek számító Finn Ralit, úgy, hogy Lappinak ez volt a negyedik versenye a Yaris WRC-vel. 

Lappi még szombaton vette át a vezetést, amikor Jari-Matti Latvala autója  a motorvezérlő elektronika hibája miatt megállt, pedig már 8.5 másodperces előnye volt. Latvala kiesése után Lappi majd egy perc előnyt oszthatott be a végéig. Majdnem nem sikerült neki, mert az utolsó előtti gyorsaságin megsérült a hátsó felnije és abroncsa, és nem sokon múlt, hogy defekt nélkül megússza.

 

A második hely sorsa a Power Stage-en dőlt el, Elfyn Evans kilenc tizedes hátrányban volt Juho Hanninen mögött, de az utolsó gyorsaságin Tanak mögött a második lett, így 25 gyorsasági után mindössze 3 tized döntött a második helyről Evans javára. A pénteki szenvedés után ebben biztosan nem reménykedett a walesi pilóta.

Az M-Sport újonca Teemu Suninen is majdnem kitartott a végéig a második helyen. Az utolsó előtti gyorsaságin azonban már nem bírta a nyomást, lecsúszott az útról és megpördült. Csoda, hogy folytatni tudta!

Ennek ellenére le a kalappal Suninen teljesítménye előtt, második WRC-s versenyén a negyedik lett.

Craig Breen ötödik helyével próbálta feledtetni azt, hogy a tavalyi Meeke diadal és Breen harmadik hely után, az idei Breen ötödik helyezés, és Kris Meeke nyolcadik helye bizony óriási kudarc, még akkor is, ha a Citroen problémái után ez nem akkora meglepetés. Al-Quassimi 16. helye véleményünk szerint szégyen, miközben Mikkelsen ott ült a pálya szélén, és csak a terepszemlére használták a norvégot.

Thierry Neuville végül hatodik lett, de mivel megszerezte a harmadik helyet a Power Stage-en, beérte Ogiert a bajnokságban. A francia nem tudott elindulni vasárnap sem, mert pénteki balesetük után a navigátora, Julien Ingrassia nem volt olyan állapotban, hogy versenyezzenek.

Ott Tanak ért célba a hetedik helyen, miután a pénteken egy szikla megütötte a futóművét, és a 13. helyről kellett felzárkóznia. Az utolsó gyorsaságin azért megmutatta, hogy nem felejtett el vezetni, másfél másodperces előnyel nyerte a Power Stage-et, és bezsebelte a plusz 5 pontot, és nem mellesleg ezzel pontokat lopott Neuvilltől, ezzel a csapatárs Ogier-t segítette.

 

Az autójában nem bízó Meeke-t a szintén csak a tempót keresgélő Dani Sordo követte a kilencedik helyen, Mads Ostberg pedig a szintén csalódást keltő tizedik helyen végzett, pedig volt a harmadik helyen is. Talán a 49 méteres ugratása lesz a legszebb emléke az idei Finn Raliról.

 

Na és ki nyerte a WRC2-t? Hát persze, hogy azt is egy finn újonc! Jari Huttunen második versenye volt ez az R5-ös Fabiával, és első alkalommal ért célba, mindezt a Finn Rali abszolút 11. helyén! Ahogy mér beszámoltunk róla, sajnos a magyar Szabó Zoltán – Szabó Krisztán kettős balesetet szenvedett az Eurosol Skoda Fabiájával.

A Finn Rali végeredménye:

 

1 Esapekka Lappi, J.Ferm Toyota Gazoo Racing WRC Toyota 2h29m26.9s
2 Elfyn Evans, D.Barritt M-Sport World Rally Team Ford 36.0s
3 Juho Hanninen, K.Lindstrom Toyota Gazoo Racing WRC Toyota 36.3s
4 Teemu Suninen, M.Markkula M-Sport World Rally Team Ford 1m01.5s
5 Craig Breen, S.Martin Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 1m22.6s
6 Thierry Neuville, N.Gilsoul Hyundai Motorsport Hyundai 1m33.1s
7 Ott Tanak, M.Jarveoja M-Sport World Rally Team Ford 1m53.6s
8 Kris Meeke, P.Nagle Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 3m12.6s
9 Dani Sordo, M.Marti Hyundai Motorsport Hyundai 4m11.5s
10 Mads Ostberg, T.Eriksen M-Sport World Rally Team Ford 4m21.2s

foto: Red Bull Media