A Finn meglepetések ralija

A szombati nap estéjén a Finn Rali élmezőnye: Esapekka Lappi (4. futam WRC-vel) – 1. hely, Teemu Suninen (2. futam WRC-vel) – 2 hely, Juho Hanninen (WRC futamgyőzelem nélkül) – 3. hely, és még sorolhatnánk. A kicsik brillíroznak, a nagyok kiestek vagy szenvednek. Eddig ez a Finn Rali mérlege.

Az egyetlen nagyágyú az élmezőnyben Jari-Matti Latvala volt, de szombaton miután visszavette a vezetést Lappitól, a délutáni második gyorsaságin, a híres Ouninpohján elektronikai hiba  miatt kiesett. Így Lappi elveszítette első számú riválisát és 49.1 másodpercet oszthat be a zárónapon.

Suninen a második helyen meglepően kiegyensúlyozottan versenyez, mindössze egy nagyobb hibája volt, a 16-os gyorson elnézett egy lassítót, és ez 20 másodpercébe került. Ennek is köszönhető, hogy Hanninen csak 4.3 másodpercre van tőle, igaz neki meg a stabilizátorral akadt gondja a nap vége felé.

Elfyn Evans a negyedik, mindössze 1.3 másodpercre Hanninen mögött, így nagy csata várható a második helyért. Ő nem sokat állított szombatra a Fiestán, inkább a körülmények változtak úgy, hogy az nekik kedvezett.

Craig Breen továbbra is a Citroen egyetlen reménye a normális eredményre, az ötödik helyen áll, igaz mögötte 14 másodperccel már ott van Neuville. Breen a nap végére egészen jól érezte magát az autóban, és komolyabb gond nélkül teljesítették a nyolc szakaszt. Neuville-nek pedig szárnyakat ad, hogy Ogier kiesése után fontos pontokat szerezhet, főleg úgy, hogy este bejelentették, hogy a navigátor állapota miatt vasárnap biztosan nem folytatja a listavezető.

Tanak még mindig a pénteki defektet nyögi, de szép lassan kapaszkodik előre. A nap elején megállt az ablaktörlője, később félig megforgott, de a hetedik helyig így is felkapaszkodott. Persze szokás szerint elmebeteg módon közlekedik, egy 49 méteres ugrás is belefért:

Kris Meeke panaszkodással kezdte a napot, a kormányra és a hajtásra is morgott, majd a napot egy defekttel zárta, amivel lebontotta az autó jobb elejét is, így csak a nyolcadik.

Meeke mögött Sordo következik, majd Mads Ostberg zárja a legjobb tízet. Ostbergnek kalandos napja volt,a  16-os gyorson lebontotta az autó hátulját, majd a következő szakaszt csak első fékekkel teljesítette. Utána elkezdett felzárkózni, de még fél percre van Sordótól.

Sajnos a magyar duó is kiesett, Szabó Zoltánék a 15. szakaszon estek le az útról. 1:09-nél az esés:

A Finn Rali élmezőnye a 21. gyorsasági után:

1 Esapekka Lappi, J.Ferm Toyota Gazoo Racing WRC Toyota 2:13:02.7 mp
2 Teemu Suninen, M.Markkula M-Sport World Rally Team Ford 49.1 mp
3 Juho Hanninen, K.Lindstrom Toyota Gazoo Racing WRC Toyota 53.4 mp
4 Elfyn Evans, D.Barritt M-Sport World Rally Team Ford 54.7 mp
5 Craig Breen, S.Martin Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 1:16.9 mp
6 Thierry Neuville, N.Gilsoul Hyundai Motorsport Hyundai 1:31.6 mp
7 Ott Tanak, M.Jarveoja M-Sport World Rally Team Ford 2:07.5 mp
8 Kris Meeke, P.Nagle Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 2:59.1 mp
9 Dani Sordo, M.Marti Hyundai Motorsport Hyundai 3:54.0 mp
10 Mads Ostberg, T.Eriksen M-Sport World Rally Team Ford 4:23.6 mp

foto: Red Bull Media