Finn Rali 1. nap – Az első ötből négy finn

Az újonc Esapekka Lappi vezeti az első teljes nap után a Finn Ralit, előnye 4.4 másodperc a szintén toyotás honfitárs Jari-Matti Latvala előtt. A szintén zöldfülű Teemu Suninen a Forddal a harmadik, a meglepetésember pedig Craig Breen, aki a negyedik helyen áll a finnek gyűrűjében, hiszen az ötödik pozícióban újra egy finn, Juho Hanninen zárta a napot.

A veszteséglista is impozáns, a négyes gyorson a bajnokság két éllovasa járt pórul. Ogier akkorát esett, hogy úgy tűnik a szombatot is ki kell hagynia, a navigátor Julien Ingrassia nem sérült meg, de nem is érzi magát versenyre kész állapotban. Hayden Paddon is átalakította a jobb hátsó futóművet a negyedik gyorsaságin, így csak a 46. a nap végén. Ott Tanak pedig defektet kapott a négyes gyorson, így rengeteg időt veszített.

Lappi délutánra kapott szárnyakat, a 9-10-11-12-es gyorsaságikat is megnyerte, és ez elég volt ahhoz, hogy megelőzze Latvalát. Teemu Suninen a második WRC futamán a harmadik, úgy, hogy okos versenyzéssel általában a legjobb hatban végzett a szakaszokon, de a kettes és a nyolcas gyorsot meg is nyerte.

Breen a nap végén a fékekkel és a rajtprogrammal is szenvedett, egyszer sem volt kiemelkedően gyors, de Yves Matton most épp ezt várja a pilótáitól. Megbízhatóan teljesítsék a futamot, és érjenek célba. Kris Meekenek ez nem sikerül, nem érzi magát jól az autóban, hiányzik a tempó, és a végén még a kormányművet is megütötte egy sziklával, így csak a kilencedik. Al-Quassimi 20. helye pedig óriási csalódás.

A harmadik Toyota pilóta Hanninen épp felkapaszkodott a negyedik helyre, amikor a 12. gyorsaságin megsérült a hátsó lengéscsillapító, így lassítaniuk kellett, nehogy eltörjön. Tizedik lett a szakaszon, így visszaesett az ötödik pozícióba.

Mads Ostberg napja jól indult, de aztán ugyanúgy járt mint Argentínában és Szardínián, a hátsó futómű megadta magát, aztán az utolsó gyorsaságin a differenciálműre is panaszkodott. Így is megőrizte a hatodik helyet, igaz mindössze egyetlen tizeddel Elfyn Evans előtt.

A legjobb Hyundai csak a nyolcadik, Thierry Neuville egész nap szenvedett az autóval, bár szép lassan kezd magára találni, de ez még mindig kevésnek tűnik.

A magyar páros továbbra is szépen teljesít, Szabó Zoltán és Szabó Krisztián az abszolút 43. helyen áll.

 

A Finn Rali élmezőnye a 13. gyorsasági után:

1 Esapekka Lappi, J.Ferm Toyota Gazoo Racing WRC 1:11:36.4
2 Jari-Matti Latvala, M.Anttila Toyota Gazoo Racing WRC +4.4 mp
3 Teemu Suninen, M.Markkula M-Sport World Rally Team +19.0 mp
4 Craig Breen, S.Martin Citroen Total Abu Dhabi WRT +33.0 mp
5 Juho Hanninen, K.Lindstrom Toyota Gazoo Racing WRC +39.1 mp
6 Mads Ostberg, T.Eriksen M-Sport World Rally Team +45.0 mp
7 Elfyn Evans, D.Barritt M-Sport World Rally Team +45.1 mp
8 Thierry Neuville, N.Gilsoul Hyundai Motorsport +58.0 mp
9 Kris Meeke, P.Nagle Citroen Total Abu Dhabi WRT +1:07.6 mp
10 Ott Tanak, M.Jarveoja M-Sport World Rally Team + 1:50.2 mp

foto: Red Bull Media, Toyota Gazoo Racing twitter, Mads Ostberg twitter