Számos érdekesség, újítás az Int M6 LOG Baranya Kupán

Itt a nyár, közeleg augusztus és közeleg a Nemzetközi M6 LOG Baranya Kupa. A 15 éves múlttal rendelkező komlói versenyről, annak nemzetköziségéről, a Mitropa Kupáról és hazai vonatkozásáról – ’M’ csoport + Rallye2 OB + Historic OB – beszélt a baranyakupa.hu-n a rendező Markó Tibor. 
 
Alig egy hónap múlva ismét Int. M6 LOG Baranya Kupa.
Igen, augusztus 4-6-a között folytatjuk azt a másfél évtizedes hagyományt, ami egész jól működik Komlón. Ehhez elengedhetetlen a házigazda város odaadó támogatása, sportszeretete, így ezúton is: Köszönjük Komló!
 
Idén is a Rallye2 és a Historic OB-k mezőnye érkezik a déli országrészbe?
A Baranya Kupa 2003-tól íródó története során elsősorban ezt a két bajnoki osztályt szolgáltuk ki, bár olyan esztendő is akadt, amikor a verseny az ORB bajnokság részeként is szerepelt. Tavaly egy új szakaszába lépett a futam története, hiszen csatlakozhattunk a Mitropa Rally Cup sorozatához, így nemzetközivé lett a Baranya Kupa. Juhász Csaba versenyzőként közreműködött és közvetített a sorozat szervezői és a Baranya Kupa között, majd a tárgyalások és egy esztendő előkészítő munka után, tavaly debütálhattunk a nemzetközi vizeken. Nyilván ez a verseny eddigi történetének egyfajta elismerése, ugyanakkor még több feladat, szervezés és felelősség. De talán pont azért juthatott el ide a Baranya Kupa és a versenyt szervező lelkes csapat, mert függetlenül attól, hogy éppen milyen bajnoki osztályokat, résztvevőket szolgál ki a verseny, mindig az elérhető maximumra törekedtünk, és továbbra is ez a cél az elsődleges: a versenyzők és a nézők számára egyaránt élvezetes versenyt létrehozni.

  
Tehát a 2017-es évben az Int. M6 LOG Baranya Kupán milyen bajnokságok résztvevőit várja a rendezőség?
A verseny idén is része a hazai bajnokságoknak, a Historic és a Rallye2 bajnokságnak. Sőt! Extra gyorsasági kilométerekkel várjuk őket. Mindemellett pedig az ’M’ csoportba nevezhetnek az ORB és ORC versenyzők és a Mitropa Rally Cup versenyzői és további külföldi versenyzők is. A versenykiírásunk szerint az ’M’ csoportban az R5-ös autók mellett akár WRC-vel is lehet nevezni és versenyt nyerni.
 
Azt tudjuk, hogy mi az a Rallye2-, ill. Historic OB. De mi fán terem a Mitropa Rally Cup?
Talán legrövidebben úgy jellemezhetném, hogy „kis EB”. Ugyanakkor a legpatinásabb európai rallye sorozat, hiszen az idei az 53. Mitropa Rally Cup a sorban. Az egyik legfontosabb jellemzője, hogy anyagilag sokkal elérhetőbb a hasonló nemzetközi sorozatoknál, vagy pl. az EB-nél. Az idei évben Ausztria, Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Németország és Magyarország vesz részt versennyel a sorozatban, de a többi európai országból is nevezhetnek versenyzők a versenyekre. A Baranya Kupa az idei év hatodik állomása lesz, utánunk még négy helyszínen randevúznak egymással a pilóták és a navigátorok. A Mitropa Rally Cup egyébként nem új keletű hazánkban, hiszen annak idején a Budapest Rallye volt részese és egy nagyobb – kb. 15 éves – szünet után, tavaly Komlón tértünk vissza újra a sorozatba. Tavaly jó visszhangja volt az eseménynek, mindent megteszünk, hogy idén is elégedettek legyenek a teljesítményünkkel.
 
A Mitropa Rally Cup kapcsán vannak bármilyen plusz előírások, amelynek meg kell felelni?
Igen, de ezek teljesíthetőek. Sőt, inkább megfordítanám a dolgot: nem feltétlenül nekünk kell igazodni a Mitropához, hanem valamilyen szinten a sorozat integrálódik be a már létező bajnoki futamokba. A versenyzők számára ez rendkívül szimpatikus, hiszen egyértelműen elérhetővé teszi ezt a nemzetközi sorozatot.

 
Szóval a Mitropa miatt valóban nem kell a sarkából kifordítani a versenyt?
Egyáltalán, sőt… A nemzetköziség miatt vállalt pluszokat idén is úgy építettük bele a versenybe, hogy az előnyökből a hazai sorozatoknak,  a magyar ralisoknak, Rallye2-nek és a Historic-nak is pluszt jelentsen, azaz, ők is többet, szebbet és jobbat kapjanak az Int. M6 LOG Baranya Kupán.
 
Ez miben nyilvánul meg?
Elsősorban a gyorsasági szakaszok összességében, azaz, a versenytávban. Magyar viszonylatban – a szabályok előírásaihoz képest – magas lesz az össztáv. Egy átlagos R2 – Historic bajnoki futam 60-80 kilométer versenykilométert foglal magába, ezzel szemben az idei Baranya Kupán 116km gyorsaságit kínálunk a Rallye2-nek és az ’M’ csoportnak, ami 45% pluszt jelent a szabályban meghatározott maximumhoz képest. A Historic OB versenyzőit 105km gyorsasági szakasszal várjuk, ami 30%-kal több mint az előírt maximum mennyiség. Nagyon remélem, hogy ez a versenyzők számára is kellően vonzó lesz. A szombat lesz az erősebb nap a közel 100km gyorsaságival, de a péntek is fontos, hiszen egy nagyon csalóka szakaszon kell majd – többek között – sötétben autóznia, és helytállnia az indulóknak.

  
A Baranya Kupa vonzó lehet az ORB-s, ORC-s egységeknek is?
Mindenképpen! Akárcsak az elmúlt években, úgy idén is az ’M’ csoportba várjuk az ORB-s, ORC-s versenyzőket. Nekik a Veszprém Rallye után és a budapesti hétvége előtt félúton remek tesztelési lehetőséget kínálunk diszkont áron. Az ’M’ csoport esetében hab a tortán, hogy a Mitropa Rally Cup versenyzői is ebben a csoportban érdekeltek, így itt együtt autóznak majd a hazai és a külföldi versenyzők. Annyit ígérhetek, hogy nem lesz sétagalopp! De hogy az ORB,ORC versenyzők számára is érdekes legyen a lehetőség, egy komplett csomagot kínálunk nekik is: csütörtökön teszt, péntek-szombaton verseny szerepel a programjukban, 116km gyorsaságival. Nem mellesleg, aki szeretne, ezen a versenyen a hazai bajnokságban engedélyezett gumiabroncsokon kívül más, az FIA szabályoknak megfelelő gumival (gumimárkával) is elrajtolhat.
  
Ha jól értem, a verseny lebonyolítása minimálisan tér el az ORB-ORC versenyekétől.
Alapvetően csak abban különbözünk, hogy itt a „P” csoportos autó is nyerhet abszolútban, akár egy WRC is, és hogy bármilyen gumival lehet indulni. És hogy a csata tisztaságát megőrizzük, idén kiemelt figyelmet fordítunk a verseny közbeni technikai ellenőrzésekre.
 
Hogyan alakul a program?
Augusztus első hetében, már csütörtökön indul a mozgolódás. A verseny hivatalos teszttel indul – amelynek része egy Pirelli teszt is – immáron hagyományosan Bakonya környékén és még ezen a napon egy fakultatív adminisztratív átvételt is lebonyolítunk, amivel a versenyzők dolgát szeretnénk könnyíteni. A nap végén rendezzük a Mitropa Rally Cup fogadását is, ahol a versenyzőket és csapattagokat kívánjuk vendégül látni.
  
Pénteken pedig rajt?
Igen! Picit változtattunk a szokásos menetrenden, és a 2., hosszabb versenynap okán a péntek-szombati lebonyolítás mellett döntöttünk. Így a hazai és a külföldi csapatoknak is marad lehetősége részt venni a záró Rally Party-n a pécsi Caméleon Clubban, és mindenki ráér vasárnap, kényelmesen hazaindulni. Szóval: péntek. A nap első részében az átvételek zajlanak, délután pedig kezdődik az éles verseny. Érdekesség, hogy első, 5 km-es gyorsasági után tér vissza a mezőny Komló belvárosába, ahol teljesítik a hagyományos prológot. Ez a programrész már-már a verseny egyik védjegyévé vált az elmúlt évek során, és az sem utolsó szempont, hogy így olyan nézőkhöz is el tudjuk hozni a ralit, akik egyébként nem találkoznának vele. Jó dolog a sokezres tömeget látni a belvárosban a prológ idején. És még ezután sem parkolják le az autóikat a párosok, hiszen még egy 11 km-es szakasz vár az Int. M6 LOG Baranya Kupa résztvevőire. A rövidebbik gyorsasági a klasszikus Vasas – Zobákpuszta szakasz, míg a prológot követő hosszabbik pálya egy teljesen új kísérletünk: Vasas – Zobákpuszta – Hosszúhetény útvonalon, és hogy ne legyen annyira egyhangú, még egyet csavarunk rajta, így az utolsó szakasz sötétben rajtol majd.

   
Szombaton pedig nagyüzem?
Így van. Két helyszínen, további hat gyorsaságit rendezünk a szombati napon, amelynek az össztávja majd 100 kilométert tesz ki. Az egyik pályánk egy régi klasszikus, ami évek óta nem szerepelt OB futamon, ez a 14,5km-es Alsómocsolád – Kisvaszar – Mecsekpölöske elág pálya, a másik pedig a 18,3 kilométer hosszú Nyárásvölgy – Hetvehely lesz. Két „izmos”, és rendkívül összetett, hosszú szakasz. Mindkét szakaszon megtalálható a szűkebb, erdészeti út és a szélesebb közúti szakasz egyaránt, és szintkülönbségből is jutott mindenhova gazdagon. Egyszerűen mecseki klasszikusokról beszélhetünk mindkét esetben. A szombati 6 gyorsasági után köszöntjük Komlón a célba érkezett egységeket, majd a már említett pécsi Caméleon Klubban a hivatalos Rallye Partyval zárul az esemény. Vasárnap pedig mindenki ráér újra magához térni és nyugodtan hazaindulni.
 
A megemelt össztáv a pontozásban is visszaköszön?
Igen, az Int M6 LOG Baranya Kupa másfélszeres szorzójú verseny lesz a Historic és a Rallye2 számára is, ezért is érdemes a versenyzőpárosoknak eljönni hozzánk augusztus első hetében. Ugyancsak üde színfoltja lesz a versenynek, hogy pénteken a második szakaszt már sötétben teljesíti a mezőny, ez pedig további változatosságot ad a komlói száguldásnak.

Ralitábla BK17 Evo2 170514

 
A rendezőség – a vonatkozó szabályozás alapján – további előfutók jelentkezését várja a marcoracingteamkft@gmail.com email címre. A rendelkezésre álló helyek száma korlátozott, így végső esetben a jelentkezések (nevezések) sorrendje lesz meghatározó.

foto: STom