Silk Way Rali 3. nap: Loeb megint szakaszt nyert, a kamionosoknál egy MAZ volt a leggyorsabb

Sebastien Loeb nyerte a Silk Way Rali harmadik napját, arról pedig, hogy ne minden nap a Peugeot uralomról szóljon a kínai Zhou gondoskodott, aki Toyotájával beékelődött a második Peterhansel és a negyedik Despres közé. Az ötödik leggyorsabb a 324 kilométeres speciálszakaszon a minis Al Rahji lett. Szalay Balázsék az autósok közt a 16. helyen végeztek, de mivel több kamion is megelőzte őket így abszolútban a  23. idő volt az övék. Kovács Miklós a Scaniával a 29. lett, ez a kamionos mezőnyben a 11. helyet jelentette. A leggyorsabb kamion a harmadik napon egy MAZ volt, a belorusz Siarhei Viazovich mögött Martin Kolomy lett a második a Tatrával, a harmadik helyen pedig egy Iveco végzett Ton Van Genugtennel a volánnál. A Kamazok csak utánuk jöttek a negyedik, ötödik és hatodik helyen.

Három nap után az autósoknál Loeb vezet, előnye több mint 3 perc Peterhansel előtt, a harmadik Despres pedig már 17 percre van Loebtől. Szalay a tizenharmadik. A kamionos mezőnyben nagyon szoros az állás három nap után. Kolomy vezet, mögötte Shibalov, Sotnikov és Mardeev sorrendben jönnek a Kamazok, de a hatodik De Royy hátránya is kevesebb mint 11 perc.

A speciálszakasz szárazabb volt mint a tegnapi, így az elején lehatároztam, hogy támadunk.” – mondta Loeb a nap végén. “A navigáció nem volt egyszerű, de Daniel remek munkát végzett. Ez egy WRC stílusú szakasz volt, ami fekszik nekem. Utolértem a csapattársaimat, így a táv második felén mi mentünk elöl, de ennek ellenére nem romlott a tempónk. Remélem a holnapi hosszú speciálon is meg tudjuk ismételni ezt a teljesítményt.” 

Peterhansel azt mondta a nap végén, hogy amikor Loeb megelőzte őket az ébresztő volt számukra. Aztán azt is hozzátette, hogy az  elején a magas fűben nehezebb dolguk volt első autóként. Desperes fékproblémákkal küzdött, aztán amikor elhibáztak egy fordulót és keresték a helyes irányt beestek egy lyukba és beragadt a hátsó kerék, majd a kipufogótól kigyulladt a száraz fű. A helyi rendőrök segítettek nekik oltani és kikecmeregni, de vesztettek 15 percet.  Al Rahji a 25 kilométer után beragadt egy Kamaz mögé és ott vesztett sok időt, a másik Minivel Menzies pedig defektet kapott.

Nagyon jó napon vagyunk túl.” – írta a csapat oldalán Szalay Balázs. – “Végre nem volt nagy sár, csak a vízátkeléseknél kellett nagyon észnél lenni. Jóformán a rajt után rálépett az ember a gázpedálra, és a végén levette róla a lábát. Volt, hogy erdőben vezetett az utunk, máskor sztyeppéken, dombra fel, dombról le, és néhány helyen nagyon sok néző előtt. Nem volt igazi kalandunk, mi is előztünk, minket is előztek, egy kicsit olyan volt, mint a veszprémi lőtéri pálya, csak jóval hosszabb. Az összetettbeli helyezésünk nem rossz, jövünk felfelé, és az igazán nehéz szakaszok még csak ezután következnek. Törekedni kell rá, hogy ne hibázzunk.

Kedden Kazahsztánban versenyez a Silk Way, a 908 kilométeres Kostanay – Astana távból 373 kilométer lesz a speciálszakasz, amelyet két részre osztottak a szervezők.

Részletes eredmények itt böngészhetők.

foto: Silk Way media