Lengyel Rali – Neuville nyert, Tanak elveszítette

Thierry Neuville megnyerte a Lengyel Ralit, ezzel a szezonban harmadik győzelmét aratta, és a bajnokságban is l11 pontra csökkentette a hátrányát Sebastien Ogier mögött. A Hyundai másik versenyzője Hayden Paddon lett a második, míg a listavezető Sebastien Ogier egy harmadik helynek örülhetett. Az észt Ott Tanak két szakasszal a vége előtt, a 21. gyorsaságin vezetett, amikor eltalált egy fát, és nem tudta folytatni a versenyt. A Power Stagen Jari-Matti Latvala volt a leggyorsabb, így megszerezte az 5 pontot, mögötte Ogier, Mikkelsen, Lefebvre és Neuville végeztek a pontszerző helyeken.

A verseny alatt 11 alkalommal cserélt gazdát az első hely, és egészen szombat délig egyik versenyző sem tudott 4.5 másodpercnél nagyobb előnyt kiépíteni. Pénteken komoly esőzések is nehezítették a párosok dolgát. 

Kezdetben négyen harcoltak az élen, de előbb Ogier esett ki a játékból, köszönhetően annak, hogy elsőként ment a pályákon és kétszer is defektet kapott. Utána Jari-Matti Latvala Toyotája ragadt a 16. gyorsaságin a kuplung hibája miatt. A győzelemért versenyt futó Neuvillenek és Tanaknak sem volt egyszerű dolga, a belga lassú defekt miatt veszített időt, de Tanak ezt nem tudta kihasználni, mert autójáról lerepült a hátsó szárny. Hiába volt így másodperc előnye, a legkomolyabb aerodinamikát befolyásoló alkatrész nélkül ezt két gyorsasági alatt elveszítette, így a szombatot Neuville 3.1 másodperces előnnyel fejezte be.

 

Vasárnap ismét esőben kezdtek, és Tanak azonnal visszavágott. Majd 5 másodpercet adott a belgának és az élre állt. A nagy lendület azonban a következő gyorson véget ért, a kocsi hátulja elakadt, megpördült, és eltalált egy fát. Mivel szerviz nem volt, ez a verseny végét jelentette. A lengyelországi átok tehát nem ért véget, tavaly az utolsó előtti szakaszon egy defekt, most kettővel a vége előtt egy fa tette tönkre Ott Tanak álmát.

Tanak kiesésével mindenki egyet előrelépett, és mivel Hayden Paddon több mint 1 perccel állt Ogier előtt, érett a kettős Hyundai diadal. Nem is hibázott a hyundai-os, így Neuville nyert, Paddon lett a második. Az új-zélandi 12 hónap után állt újra a pódiumra, a tavalyi lengyelországi harmadik hely volt az utolsó dobogós helyezése.

Ogier a szombat reggeli incidensek után csak a hatodik volt, végül épp a kaotikus 16. szakaszon sikerült megelőznie Sordót, és ez a kiesések után harmadik helyet ért. Ezzel, és a Power Stage második helyével minimalizálta a pontveszteséget, és öt versennyel a bajnokság vége előtt 11 ponttal vezet.

A Lengyel Rali meglepetésembere Teemu Suninen volt. Élete első WRC versenyén a hatodik lett, pénteken gyorsaságit is nyert, és a teljesítményére csak az vet árnyékot, hogy a Power Stage-en megpördült, emiatt végzett végül Stephane Lefebvre mögött.

A francia Lefebvre élete egyik legjobb versenyének nevezte az idei Lengyel Ralit, a Citroennél viszont valószínűleg nem így gondolják. A Kris Meeket helyettesítő Mikkelsen pénteken egy fatuskót talált el, néhányszor el is tévedt a kereszteződésekben, így csak kilencedik lett. Craig Breen versenyét pedig a pénteki probléma a hajtással pecsételte meg, így csak 11. lett.

A DMACK nem tudta megismételni tavalyi sikerét, a gumik nem működtek a vizesebb szakaszokon. A szuperspeciál viszont nagyon feküdt nekik, így Evans mindhárom szuperspeciálon nyert a Mikoljaki Arénában. 2.5 kilométeren viszont kevés előnyt lehet gyűjteni, így a walesi pilóta csak a nyolcadik helyen végzett. Mads Ostberg is megelőzte őt a privát Fiestával.

A Toyotánal pocsékul sikerült a Lengyel Rali. Esapekka Lappi még pénteken veszítette el a kerekét, és nem tudta folytatni. Latvala a kuplungproblémák miatt esett ki, az egyetlen célba érő autójuk Juho Hanninen Yaris WRC-je volt, a finn is defektekkel szenvedett, és a motorja sem működött tökéletesen.

A Lengyel Rali végeredménye:

1 Thierry Neuville, N.Gilsoul Hyundai Motorsport Hyundai 2h40m46.1s
2 Hayden Paddon, S.Marshall Hyundai Motorsport Hyundai 1m23.9s
3 Sebastien Ogier, J.Ingrassia M-Sport World Rally Team Ford 2m20.8s
4 Dani Sordo, M.Marti Hyundai Motorsport Hyundai 2m47.4s
5 Stephane Lefebvre, G.Moreau Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 3m11.8s
6 Teemu Suninen, M.Markkula M-Sport World Rally Team Ford 3m16.8s
7 Mads Ostberg, O.Floene M-Sport World Rally Team Ford 3m39.6s
8 Elfyn Evans, D.Barritt M-Sport World Rally Team Ford 4m39.1s
9 Andreas Mikkelsen, A.Jager Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 4m43.5s
10 Juho Hanninen, K.Lindstrom Toyota Gazoo Racing WRC Toyota 4m53.7s

foto: RBCP/Jaanus Ree, Hyundai Media, Citroen Media, M-Sport Media