25 éves BMW átok tört meg a Norisringen

Bruno Spengler megnyerte a DTM szombati versenyét a Norisringen, ezzel a BMW 1992 után újra diadalmaskodott a nürnbergi pályán. A totális BMW uralomba csak Mattis Ekström tudott beleszólni, harmadik helyével a svéd a bajnokságban is átvette a vezetést. Ekström előtt Maxime Martin ért célba másodikként, a negyedik helyen Marco Wittmann, az ötödiken Timo Glock a hatodikonTom  Blomquist végzett, így az első hatban öt BMW zárt. A Mercedes tradicionálisan sikeres helyszínén a legjobb csillagos pilóta Mortara lett, aki Green mögött a kilencedik helyen végzett.

Spengler ezzel a győzelemmel 2013 után tudott újra a dobogó tetejére lépni, és 15. DTM győzelmét éppen ott aratta, ahol 2006-ban először nyert. Ráadásul a Norisringen ez volt a kanadai 4. győzelme, és ezzel utolérte a Mr. Norisringnek becézett Jamie Greent.

“Nagyon elégedett vagyok a győzelemmel. Ez volt a negyedik a Norisringen, és 25 év után az első a BMW-nek. Büszke vagyok rá amit elértünk, és a csapat munkájával is elégedett vagyok. Keményen dolgoztunk a sikerért, és nem volt könnyű elérni.  Az autó remek volt, esős és száraz körülmények között is, és sok múlott a gumikon. Szerencsére gyorsan fel tudtam melegíteni az esős szettet, és slickek is hamar üzemi hőmérsékletre melegedtek ezen a hepehupás pályán. A száraz gumikon eleinte óvatos voltam, nem akartam hibázni, de aztán már magabiztosan mentem a végéig. ” – mondta Spengler, aki már a rajtnál megalapozta a győzelmét, azzal, hogy a lassan induló Martin és Rast között kilőve elsőként fordult a hajtűkanyarban. Mögötte a hatodik helyről ugyanezt tette Ekström is, a svéd szintén hihetetlenül jól rajtolt, és Spengler mögött a második helyet szerezte meg. Az első kanyart nem úszta meg baleset nélkül a mezőny, többen is koccantak, de legrosszabbul Wickens járt akinek kitört a futóműve, így fel kellett adnia. Auer sem jutott sokkal tovább, neki a hátsó felfüggesztése tört el.

Az eső elállt, a pálya elkezdett száradni, és Jamie Green volt az első aki slickekre váltott. A többiek is követték a példáját, de René Rast a boxból visszatérve túl korán kereste a száraz nyomvonalat, és átlépte a sárga vonalat. Boxutca áthajtásos büntetést kapott, és visszaesett a mezőny végére.  A bajnokság első két helyezettje ezzel kiszállt a játékból.

A kerékcserék után Martin, aki még a kilencedik körben megelőzte Ekströmöt, elkezdte támadni Spenglert, és Ekström is felzárkózott rájuk. Közben Rockenfeller kiforgatta a negyedik Mortarát az egyes kanyarban. Az olasz pozíciókat veszített, a 2013-as bajnok pedig áthajtásos büntetést kapott. 

A végén Ekström még néhányszor megpróbálta megelőzni Martint, de amikor elfogyott a DRS lehetősége, visszavett, és őrizte a harmadik helyet, Spengler pedig több mint 4 másodperces előnyel megnyerte a futamot.

A bajnokságban Ekström 77 pontjával 5 pontos előnyben van a második Rast előtt, Green pedig feljött a harmadik helyre, 71 ponttal. Auer már csak a negyedik, neki 69 pontja van.

A DTM első futamának közvetítése a Norisringről (rajt 19:00-tól):

A futam végeredménye:

 

05_RACE_1_AMENDED
foto: DTM Media