Szabó Krisztián: Svédországot még meg kell hódítani

A hétvégén Svédországban versenyez a Ralikrossz Vb és Eb mezőny, és ezúttal a Supercars szörnyetegek mellett a kicsik, vagyis a kétkerékhajtású Super-1600-asok is rajthoz állnak. Höljes a versenynaptár egyedüli helyszíne, ahol a Super-1600 címvédőjének még egyszer sem jött ki a lépés. 

Höljes, az apró svéd falu 150 fős lakossága minden nyáron egy hétvége erejéig 40 ezerre hízik: a település pályája a ralikrossz egyik zarándokhelye, a szezon talán legfontosabb versenye. Idén a népes mezőny miatt a program olyan sűrű, hogy a versenyhétvégét a megszokott kettő helyett három nap alatt rendezik. A Super1600-ra pénteken és szombaton két-két kvalifikációs futam vár, majd vasárnap az elődöntő és döntő.

„Ez az egyetlen pálya eddigi pályafutásom során, ahol még nem sikerült számomra elfogadható eredményt elérnem, ezért most nagyon szeretném megnyerni a versenyt, vagy legalább egy jó eredményt elérni” – mondta Szabó Krisztián, a Volland Racing versenyzője. „Tavaly nem jutottam be a döntőbe, mert az elődöntőben kilöktek, előtte pedig ötödik lettem, amivel szintén nem voltam elégedett. Javítani akarok ezeken az eredményeken. Bár nem a kedvencem, de Höljes nagyon jó ralikrossz pálya, és hatalmas rendezvény, szerintem a legnagyobb verseny az egész szezon során. A három napos hétvége külön kihívás elé állít, máshogy kell megosztanom a figyelmem, mint általában, ami kicsit meg szokott zavarni.”

A Super-1600 2016-os Európa-bajnoka két verseny után az összetett ötödik helyén áll. Portugáliában, a szezonnyitón a kvalifikációs futamok során leggyorsabb volt, a döntőben viszont a második helyre szorult. Belgiumban, másfél hónappal ezelőtt csak a 8. helyen értékelték, és nem jutott be a fináléba.

„Nem úgy kezdődött a szezon, ahogyan elképzeltem. Egy versenyen második lettem, a másikon volt egy kis lökdösődés az elődöntő rajtjánál, ezért nem jutottam tovább. Minden évben előfordult egyszer, hogy nem kerültem be a döntőbe, remélem, Belgiummal ezen idén már túlestem. A bajnokságban a helyezésem látszólag nem túl jó, de a pontokat nézve valójában sokkal jobban állok. Az első 9 pontra van, a második 4-re, ami nem olyan sok. Ráadásul aki vezet, ügyes, de nem stabil pilóta. Az idei nagy ellenfeleim Linnemann, a csapattársam, Baumanis és a finn Leppihalme, akik mind előttem vannak, de csak pár ponttal. Ezért nem aggódom, hisz a mostanival együtt még négy verseny hátravan.”

Az összetett állása két verseny után:

1. Kasparas Navickas (litván, Skoda Fabia) 50 pont
2. Ulrik Linnemann (dán, Peugeot 208) 45
3. Jussi-Petteri Leppihalme (finn, Renault Twingo) 44
4. Artis Baumanis (lett, Skoda Fabia) 44
5. Szabó Krisztián (Skoda Fabia) 41.

foto: Richard Baumanis