Loeb “új” autót kapott

Talán mindannyian emlékszünk a 2013-as Pikes Peakre, amikor Sebastien Loeb megmutatta, hogy mennyire univerzális tehetség. A Peugeot által épített Peugeot 208T16 Pikes Peak-kel a francia világbajnok 8 perc 13.878 másodperc alatt viharzott fel a hegytetőre. A majdnem pontosan 20 kilométeres pálya 2865 méter magasan indul, és a befutó 4301 méteren van, a kihívást tehát nem csak a kanyarok és a versenytáv jelentik, hanem a magasságkülönbséggel, és a vége felé a motorok légszomjával is meg kell küzdeni. A hétvégén újra megrendezik a legendás versenyt, és ennek apropóján a gyár odaajándékozta Sebastien Loebnek a rekorder autót.

  

A versenygépet dupla turbós V6-os motor hajtja, 875 lóerős maximális teljesítményét 7800-as fordulaton adja le. Mindehhez csak 875 kilogrammos saját tömeg tartozik, és természetesen összkerékhajtású az autó. Különlegessége, hogy a hátsó szárny ugyanolyan, mint a gyár Le Mans-ban bevetett 908-as versenyautóján. A kocsi elképesztő teljesítményre képes, 1.8 másodperc alatt gyorsul 100-ra. 

A Sebastien Loeb Racing egy rövid shakedownnal hozta újra formába a 208-ast, majd szeptember elején a Turckheim-Trois Epis Hill Climb versenyen akarnak vele indulni, tehát nem múzeumi darab lesz az autó. Hála istennek, tesszük hozzá, mert egy versenyautó a pályára termett, ha pedig Loeb terelgeti majd, akkor még inkább!

Arról álmodtam, hogy egy nap enyém lesz ez az autó, és most nagyon örülök, és egyben büszke is vagyok rá, hogy a Peugeot beleegyezett, hogy megkapjam. Eléggé összetett a vezetése, de nem tartott sokáig, hogy újra ráérezzek. Az érzés a volánjánál nagyon különleges, de nem sok minden változott azóta mióta utoljára versenyeztem vele. A Peugeot Sport mérnökei eddig nagyon vigyáztak rá, és most a csapatom technikai gárdája hamar felélesztette. Régóta szerettem volna újra vezetni, és most a lakóhelyemen, az Alsace régióban megtehettem. Azt hiszem ez nagyon fontos esemény volt, nemcsak nekem és a csapatomnak, hanem a francia motorsportnak is.” – mondta Loeb az első kilométerek után. 

Végül pedig idézzük vissza a 2014-as rekord felfutást: