Távozik a Sauber csapatvezetője

Hivatalos bejelentés ugyan még nem volt, de nyílt titokként kezeli mindenki, hogy távozik a Sauber éléről Monisha Kaltenborn. A csapat tulajdonosa a  Lonbow Finance tavaly júliusban vásárolta meg a céget, és bár akkor bizalmat szavaztak a csapatvezetőnek, most mégis menesztik.

Nem csoda, hiszen a csapat jelenleg csak a McLarent előzi meg a bajnokságban, és a régóta várt feltámadás most is elmaradt. Monisha Kaltenborn korábban 33,3%-os résztulajdonosa volt a csapatnak, de a tulajdonosváltáskor megvált részvényeitől. Azóta minden kérdésben a befektetőcégé a döntés joga, így bármikor leválthatják a csapatvezetőt is. A hírek szerint az osztrák menedzser nem találta a közös hangot a tulajdonossal, és a tavaly szerződtetett technikai igazgató, Jörg Zander hatékonyságával, valamint az eddigi döntésekkel sincsenek megelégedve. Pedig Hinwillben az elmúlt szűk egy évben komoly változások történtek, megerősítették technikai csapatukat, szerződtették Pascal Wehrleint, valamint megállapodást kötöttek a Hondával, amely 2018-tól a motorbeszállítójuk és partnerük lesz. Igaz ez utóbbi döntés már önmagában is vitatható…

A befektetések ellenére a pályán mutatott teljesítményük nem javult, igaz a tavalyi Ferrari erőforrással erre nem is volt sok esélyük.Az új Sauber C36-ossal sok a probléma, kevés a leszorítóereje, rosszul kezeli a gumikat, és általában nehéz olyan pontot mondani, amiben jól teljesítene.

Természetesen az egyik legnagyobb kérdés, hogy ki lesz az új csapatvezető.  A Renault-tól tavaly távozó Frédéric Vasseur, a korábbi Honda-főnök, Dave Ryan, de a McLarent elhagyó Jost Capito neve is felmerült. A legnagyobb esélyes azonban a korábban a Spykert és a Midlandot is irányító Colin Kolles, aki jó viszonyban áll a Sauber befektetőivel is.