WTCC – Itt lesz a joker kör Portugáliában

Marokkóra vártuk, de végül Portugáliában találkozhatunk először a joker körrel a WTCC-ben. Az elmúlt héten még Michelisz Norbival együtt találgattuk, hogy hová teszik a szervezők a jokert Vila Realban, hiszen olyan sok szabad hely nincs a városi pályán, átépítésre pedig nem volt komoly esély. A rendszert a ralikrosszból ismerhetjük, a lényeg, hogy a verseny alatt egyszer minden versenyautónak végig kell mennie az alternatív útvonalon.

Ma lehullt a lepel, és kiderült, hogy a joker a célegyenes előtti körforgalom bal oldali ágában lesz, egy szűk balkanyarral, így garantálva, hogy a jokeren hosszabb időt töltenek majd az autók, mint a normál íven. A visszatérés biztonságos lesz, hiszen talán csak a célvonal előtt van arra hely, hogy két autó is elférjen egymás mellett.

A jokert mindkét versenyen teljesíteni kell, de csak a harmadik körtől lehet az alternatív ívre menni. A szabályok szerint biztonsági autós fázis alatt nem lehet jokerre menni, és ha valaki nem megy, vagy pedig egynél többször megy jokerre, a felügyelők döntése alapján vagy áthajtásos vagy időbüntetés jár érte. A gyakorlásra mindkét szabadedzésen lesz lehetőség, és a promóter azt ígéri, hogy a közvetítésben egyértelműen jelölik majd, hogy ki teljesítette már a jokert.

“Jó, hogy új elképzeléseket próbálunk ki, megfűszerezi majd a versenyt. Amikor első helyen vagy, akkor persze nem akarod a joker kört, mert nem szívesen engeded át a vezetést. De ha nem vagy a poleban, akkor ez egy jó lehetőség az előzésre.”  – mondta Tiago Monteiro, aki hazai pályán találkozik először az új elemmel. Nincs teljesen igaza, mert a ralikrosszban is az a bevett gyakorlat, hogy aki a rajt után az élen áll, csak az utolsó körben megy a jokerre, így ha a versenyen elég gyors, akkor az ellenfeleknek nincs esélyük. Ha viszont egy lassú autó áll az élen, és ez általában a nyitó futamon történik meg, akkor a joker miatt nem tudja majd blokkolni az üldözőket, ilyen esetet pedig jónéhányszor láttunk már a WTCC-ben. 

Ez olyasmi mint a MAC3. Mindenki azt mondta, hogy ez egy őrült ötlet, de legalább valami újdonság, és ha valami új, és fokozza a showt, akkor az jó. Ki kell próbálnunk új dolgokat, hogy új, pozitív elemeket hozhassunk a versenyekbe.” – vélte Yvan Müller.

A joker körnek már csak egyetlen megerősítésre van szüksége, hogy valóban láthassuk a versenyen. Június 21-én az FIA pályainspekcióján is meg kell felelnie, és akkor kap véglegesen zöld utat.