Portugál rali – Latvala vezet, de csak egy hajszállal

Jari-Matti Latvala a Toyotával mindössze 0.5 másodperces előnnyel áll az élen a citroenes Kris Meeke előtt 4 gyorsasági után a Portugál ralin.

Ahogy arra számítani lehetett, az éllovasok a takarítás miatt veszítettek némi időt a ma eddig teljesített három gyorsaságin. Hayden Padddonnak emellett a technikával is meggyűlt a baja, némi elektromos gubanc miatt kihagyott a Hyundai motorja a mai második gyorsaságin, így hiába nyerte a reggeli első szakaszt, az SS3 után már csak hatodik volt az összetettben. 

Latvala az SS3-on nyert, aztán a következő gyorson el is veszített 4.5 másodpercet, így csak 5 tizednyi előnye maradt a szerviz előtt. A harmadik gyorson Mekee, Tanak és Breen holtversenyben végzett az élen, tizedre azonos időt mentek (murván, 27 kilométeren…), így a második, harmadik és a negyedik helyen állnak.

Ogier takarított a többiek előtt, így nem csoda, hogy csak az ötödik, ráadásul a beállításokkal sem elégedett. Nála is rosszabbul megy Neuville, aki a mai első gyorson csak 12. lett úgy, hogy azt hitte nagyon gyors, fogalma sem volt hol veszített időt.

A harmadik Hyundai Sordoval a nyolcadik, Ostberg pedig egyelőre a DMACK abroncsok kopását nem tudja jól belőni a hosszú szakaszokon. A kevés tesztnek bizony megvan a böjtje… Egyszer majdnem le is pottyant az útról a norvég, éppen ott, ahol Lefebrve is mentett korábban egy nagyot. A Citroen franciája az SS3-on hagyott ott rengeteg időt, fejre állította a C3-at, majd két defektet is kapott, pótkereke pedig csak egy volt, ráadásul késés miatt még 20 másodperces büntetést is kap. 

A Toyotás újonc Esapekka Lappi a 12., de így is megelőzi Hanninet, aki nagyon pipa volt, mert Lefebrve három keréken feltartotta őt. A Citroennél a csapatvezető Yves Mattonnak már reggel be kellett vennie a nyugtatót, mert Al Qasimi autójával akadt némi gond. Megjavították, de késtek, így 1 perces büntetéssel kezdett a negyedik Citroen.

A WRC2-ben sok említésre méltó nem történt, Andreas Mikkelsen nemes egyszerűséggel agyonveri a többieket.:-)

A Portugál Rali állása négy gyorsasági után:

1 Jari-Matti Latvala, M.Anttila Toyota Gazoo Racing WRC Toyota 48m07.1s
2 Kris Meeke, P.Nagle Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 0.5s
3 Ott Tanak, M.Jarveoja M-Sport World Rally Team Ford 1.2s
4 Craig Breen, S.Martin Citroen Total Abu Dhabi WRT Citroen 1.4s
5 Sebastien Ogier, J.Ingrassia M-Sport World Rally Team Ford 4.8s
6 Hayden Paddon, S.Marshall Hyundai Motorsport Hyundai 10.2s
7 Thierry Neuville, N.Gilsoul Hyundai Motorsport Hyundai 10.3s
8 Dani Sordo, M.Marti Hyundai Motorsport Hyundai 10.7s
9 Mads Ostberg, O.Floene M-Sport World Rally Team Ford 16.4s
10 Elfyn Evans, D.Barritt M-Sport World Rally Team Ford 18.3s
11 Esapekka Lappi, J.Ferm Toyota Gazoo Racing WRC Toyota 26.8s
12 Juho Hanninen, K.Lindstrom Toyota Gazoo Racing WRC Toyota 34.0s
13 Andreas Mikkelsen, A.Jager Skoda Motorsport Skoda 1m37.5s
14 Pontus Tidemand, J.Andersson Skoda Motorsport Skoda 2m13.4s
15 Martin Prokop, J.Tomanek Onebet Jipocar WRT Ford 2m46.0s

A csodás képeket Jaanus Ree barátunknak köszönjük!