WTCC Monza – hajszál híján

Michelisz Norbert a WTCC monzai nyitófutamán kiesett miután az első helyért harcolva ütközött a marokkói Mehdi Bennanival, majd a második futamon hatodik helyet szerzett, így a sorozat második versenyhétvégéjén 10 pontot gyűjtött, és negyedik a bajnokságban. Az első versenyen Tom Chilton nyert, Robert Huff lett a második, Tiago Monteiro pedig harmadik helyen végzett. Nagy Dániel 10. lett, és megszerezte első világbajnoki pontját. A második futamon Thed Björk győzött, Monteiro és Huff előtt.

Az első verseny rögtön kisebb bosszankodással indult, mert Aurelien Panis autója olajszivárgás miatt nem tudott elrajtolni. Zengő Zoltán az M4Sportnak elmondta, hogy egy 80 eurós alkatrész hibásodott meg. Aztán Michigami is a boxba gurult egy motorhiba miatt, így már az elején két Hondával kevesebb volt.
A felvezető körön az élről induló Tom Coronel ragadt be, és a rajtnál is így járt, így mögötte Guerrierinek és Norbinak is ki kellett kerülnie őt. Ez Norbinak sikerült jobban, és Guerrierit is megelőzve harmadik helyen autózott Bennani és Chilton mögött. Norbi hamar lenyomta Chiltont, aki nem sokkal később Girolami futóművét is kiütötte, amikor csatáztak.

Bennani haladt az élen, de látszott, hogy Norbi gyorsabb nála, és hátulról Chiltonék is közeledtek, így Norbi a harmadik körben először a célegyenes végén próbálkozott a támadással, de a marokkói ezt még kivédte. A Parabolica előtt azonban Norbi újból támadott, a belső íven Bennani mellé ment, egy hajszálnyival előtte is volt, amikor Bennani rázárt. Összeért a két autó, és a Honda bal első gumija abban a pillanatban kilyukadt, és az autó irányíthatatlanná vált. Mindkettejüknek fel kellett adniuk a versenyt. Bennanit a futam után megbüntették, a Hungaroringre öt helyes rajtbüntetést kapott.

“Nem vártam, hogy harcolni fogunk a Parabolicában, mert az egy nagyon nehéz kanyar. Fékeztem, ahol addig szoktam, aztán egy ütközést éreztem, és vége lett a versenyemnek. Mindketten veszítettünk, rengeteg pontot ajándékoztunk az ellenfeleknek.” – mondta a verseny után a Touringcartimesnak a marokkói.

Norbi volt előrébb…

Az első hely Tom Chilton ölébe hullott, akit hiába támadott a  végén Robert Huff, a sorrend nem változott. A harmadik helyen Tiago Monteiro végzett, a portugál kitartóan lépdelt előre, és végül a dobogós helyen találta magát. Komoly teljesítmény volt, mert Björk folyamatosan támadta őt. Guerrieri lett az ötödik, az argentin megint nagyot ment a lassan OT-s rendszámot kiérdemlő Chevyvel. Utóbb azonban helyet cseréltek a Volvóval, mert Björk büntetést kapott a manőverért amivel megelőzte az argentint.

Yann Ehrlacher a Ladával hatodikként szelte át a célvonalat, de a hétvégén a pályaelhagyásokkal oly megengedő bírák vele valamiért kemények voltak, és 10 másodperces időbüntetést kapott. Annyira nem bántuk, mert így Coronel lett a hatodik, mögötte Filippi, és a sérült splitterrel versenyző Catsburg végzett. Az amerikai Gleason első versenyén két pontot szerzett, Nagy Dani pedig tizedik lett, és ezzel megszerezte első pontját a WTCC-ben.

A futam után Michelisz Norbi roppant mérgesen értékelt:

A második futamon Norbi a hatodik helyről indult, jól rajtolt, elment Girolami mellett, kicsit szorongatta Catsburgot is, de végül nem erőszakoskodott, és ötödik helyen fordult az első kanyarban. Monteiro is nagyot rajtolt, elsőként jött el, de Björk a második kör végén visszavette tőle a vezetést, és azzal a lendülettel el is húzott a mezőnytől. 

Pár körrel később Chilton autójában valami eltört a hajtásban, és a Citroen annyira rossz helyen állt, hogy a biztonsági autót is be kellett hívni. Az újraindításánál Björk megint meglépett, Monteiro őrizte a második helyet, Norbi pedig Catsburg és Girolami Volvója közt ingadozott. Néha ígéretes közelségbe került a hollandhoz, de aztán újra lemaradt, és az argentin rögtön megtámadta. A célegyenesben Norbi jól védekezett, de a Roggia sikán kijárata után, majd a Lesmo kanyarokban szemmel láthatóan jobb volt a Volvo. 
Amíg elöl ment a macska egér harc, hátul újabb két Hondát veszítettünk, Michigami autója megint megállt, és Nagy Dani autója is lerobbant.

Az utolsó körben óriási nyomás alá került a maradék két Honda, Monteirót Huff támadta elszántan, de a portugál sikeresen védekezett, míg az ötödik helyen Norbi állta ügyesen Girolami rohamait. A volvós a végére még a parabolicában is támadott, a külső ívre került, és körbeautózta Michelisz Norbit. Ez is kevés lett volna az előzéshez, de Girolami egy picit megpöckölte Norbi autóját a kijárton, és ez már lelassította a Hondát.  Utána a célvonalig tartó gyorsulási versenyt egyetlen ezreddel megnyerte Girolami, így övé lett az ötödik helyért járó 13 pont.

Monza tehát felemás eredményt hozott, örülhetünk Michelisz Norbi 10 pontjának, boldogok lehetünk Nagy Dani első pontja miatt, és ami nagyon fontos, bizakodhatunk, hiszen a várt szenvedés helyett versenyképes Hondákat láttunk Monzában. 

Persze mérgesek is vagyunk, nem is kicsit, hiszen egy futamgyőzelem úszott el azon a buta ütközésen az első futamban, és az a 25 pont (vagy 18 a második helyért) lehet, hogy nagyon fog még hiányozni.
Ott marad bennünk a rengeteg “ha”. Ha Norbi nem ott próbálkozik, ha Bennani nem húzza rá az autót, ha nem sérül az a bal első kerék, és még van számtalan variáció. De sajnos ilyen az autósport (is). A pályán születik egyféle eredmény, azért osztanak pontokat, és a “ha”-val kezdődő mondatokat, majd utána alaposan ki lehet vesézni, de változtatni már nem lehet. 
Egy dolgot viszont semmiképp se tegyünk, ne legyen Mehdi Bennani közellenség. Ha hibázott is a marokkói, akkor sem. Hiszen lett már ellenség Gabriele Tarquini (2012 Szlovákia), lett Yvan Müller, Tiago Monteiro, Thed Björk, Mehdi Bennani, Hugo Valente. Morogtunk már Coronelre is, és még jó néhány versenyzőre. Tényleg elhisszük, hogy a fél világ ellenünk van? Michelisz Norbert 166 túraautó-világbajnoki futamot teljesített, számtalan konfliktushelyzetbe került a pályán, hiszen ilyen a túraautózás. De ez is egy a sok sportág közül, a maga drámáival, vitáival, kérdéses szituációival, győzteseivel és veszteseivel, de akkor is csak sport, nem harc. Ha súlyos eurómilliók forognak is kockán, ha a VB cím is a tét, akkor is sport marad. Ez most nem a mi napunk volt, bosszankodjuk ki magunkat, és holnap reggel keljünk úgy fel, ahogy Norbi fejezte be a videóban: jön a Hungaroring, a hazai verseny, szurkoljunk Norbinak! …. sportszerűen.

foto: fiawtcc, Honda Racing – David Noels