Hondára vált a Sauber – vajon mi győzte meg őket?

A Honda bejelentette, hogy 2018-tól a Sauber autóit is az ő erőforrásuk hajtja majd. Így a japánok előre menekültek, ahelyett, hogy a kritikák és a csúfos kudarcok után elhagyták volna a Forma-1-et.

Már egy hónapja rebesgették a paddock mindentudói, hogy folynak a tárgyalások a japánok és a svájci kiscsapat közt, sőt a McLaren jóváhagyásáról is suttogtak, ami Ron Dennis alatt kizárt lett volna. A bejelentéssel egyben véget ért a Sauber és a Ferrari 2010 óta tartó kapcsolata is.

„A McLarennel 2015-ben kezdett partneri kapcsolata mellett a Honda a Saubert is beszállítóként támogatja a következő évtől. Ez egy új kihívás a Honda F1-es projektje számára” – nyilatkozta a gyár közleményében Morijama Kacuside, a Honda kommunikációs igazgatója. „Kihasználva annak az előnyeit, hogy két csapattal dolgozhatunk, szeretnénk javítani a rendszereinket és a működésünket mind a sakurai, mind a Milton Keynes-i bázisunkon. Folytatjuk a munkát, hogy a szurkolóink a lehető leghamarabb újra meghatározó erőként láthassák viszont a Hondát.”

„Nagy megtiszteltetés a Sauber számára, hogy együtt dolgozhat a Hondával az elkövetkező szezonokban. Az újjászerveződésünk nemcsak az új partneri kapcsolatainkban mutatkozik meg, de most a Hondával való új technológiai együttműködésünkben is. Újabb mérföldkőhöz érkeztünk az új motorérában, amit izgatottan várunk, és persze az új lehetőségeket is teremt ez számnkra. Nagyon várjuk már a Hondával való közös munkát, amely megalapozza a sikeres jövőnket, mind stratégiai, mind technológiai szempontból. Köszönet a Hondának, hogy létrejöhetett ez a partneri megállapodás” – mondta el a kötelező mondatokat Monisha Kaltenborn csapatfőnök.

A megállapodás részleteiről egyelőre semmit sem hoztak nyilvánosságra, de nem lennénk nagyon meglepődve, ha kiderülne, hogy a tragikus anyagi helyzetben levő svájciak meggyőzéséhez, elég volt annyi, hogy ingyen kapják az erőforrásokat. 

A Forma-1 egyelőre értetlenül figyeli a döntést, amit talán megmagyaráz majd az, ha a McLaren Mercedes erőforrásokról szóló pletykáira is pont kerül.